Premier Rutte: ‘Gevaarlijke boerenacties zijn onacceptabel’

 

 © ANP / ANP

Boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici zijn „onacceptabel”, zegt premier Mark Rutte.

redactie

Demonstreren mag, zei de premier dinsdag tijdens een persmoment over de ontregelende acties van boeren die tegen het stikstofbeleid protesteren. Maar het rijden op de snelweg, het intimideren van bestuurders en het blokkeren van wegen vallen daar niet onder, aldus de premier.

Hij deed samen met justitieminister Dilan Yeşilgöz een dringende oproep aan de boeren om zich bij hun protesten binnen de grenzen van de wet te houden. „Het recht om te demonstreren is een groot goed. En gewoon demonstreren is geen enkel probleem”, zei Rutte, maar sommige boeren gaan met hun acties „ver over alle grenzen heen”.

Opgetreden

Yeşilgöz zei eveneens dat agressie en intimidatie niet kunnen en dat ze een groot respect heeft voor de burgemeesters en politie hoe zij proberen de orde te handhaven. Tegen boeren die de wet overtreden, wordt opgetreden, belooft de bewindsvrouw. Ze kunnen ook achteraf nog een boete krijgen.

Rutte begrijpt dat het stikstofbeleid „ingrijpend” is voor veel boeren en dat ze liever meer concrete perspectiefplannen hadden gezien, zei hij tijdens een korte persconferentie. „Ik snap dat boeren ongelooflijk geschrokken zijn”, zei Rutte, die tegelijk benadrukte dat de besluiten over stikstof „wel noodzakelijk zijn”.

‘Land op slot’

De kritiek op te weinig perspectief kwam ook uitgebreid aan bod tijdens het Kamerdebat over de stikstofplannen, aldus Rutte. „Maar dat is wel ingewikkeld”, zei de minister-president. Concrete regelingen voor boeren die blijven en groener willen boeren, zijn ook afhankelijk van de stikstofplannen. Deze worden de komende tijd per gebied ingevuld. Bovendien wil het kabinet hierover goed overleggen met boerenorganisaties zelf.

Die gesprekken zijn volgens Rutte intensief gaande „om ervoor te zorgen dat we dat uit kunnen voeren op een manier die zoveel mogelijk rekening houdt ook met die zorgen”. Volgens hem mogen mensen feiten ontkennen „maar het is niet verstandig”. Want een feit is volgens de premier „dat de bodem verzuurt en dat dit op lange termijn ook gevolgen heeft voor de agrarische sector. „Feit is ook dat als we nu dingen niet doen, het ertoe leidt dat door rechterlijke uitspraken geen wegen worden aangelegd en er geen woningbouw kan plaatsvinden. En uiteindelijk het land op slot komt te staan.”

Premier Mark Rutte zegt dat hij zich al weken bemoeit met de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet. Daarmee reageert hij op de kritiek dat hij onzichtbaar zou zijn in de crisis.

‘Noodzakelijk om ons uit te spreken’

De premier sprak samen met minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) de pers toe om te reageren op de steeds heftiger wordende boerenprotesten. Zo werden snelwegen geblokkeerd, hooibalen in brand gestoken en ook gingen boeren weer naar de woning van stikstofminister Christianne van der Wal.

„Nu we de afgelopen dagen zien wat de demonstraties in de praktijk opleveren, en dan bedoel ik niet de goedwillende demonstranten, maar de demonstranten die gevaarlijke situaties creëren, die intimideren, dan vind ik het noodzakelijk om ons uit te spreken”, aldus de premier. De afgelopen tijd was zijn rol voornamelijk het „beslechten van interne discussies” en zorgen dat er besluitvorming komt, zegt hij.

Lees ook: LIVE | Boeren protesteren wederom tegen stikstofbeleid

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws