Volkswagen ID. Buzz: busje komt zo

 © Tom Salt

Sittard -

Voorafgaand aan de aanstaande onthulling van de langverwachte elektrische Volkswagen ID. Buzz konden we er alvast een uurtje mee op stap. Is-ie het wachten waard?

Dries van den Elzen,

Je zou kunnen zeggen dat we al sinds 2001 aan het wachten zijn op een productieversie van een Volkswagen-minibus die qua stijl en positionering teruggrijpt op de legendarische Bulli. Toen presenteerde VW op de autobeurs van Detroit het Microbus-concept met multifunctioneel interieur en een 3,2-liter V6 in de motorruimte. Het zal mede met de opkomst van de SUV ten koste van de MPV te maken hebben gehad, dat die het nooit tot de showroom geschopt heeft. In 2017 volgde op dezelfde beursvloer een nieuwe poging in de vorm van de I.D. Buzz, waarvan direct werd bekendgemaakt dat het ditmaal menens was. De modulaire opbouw van het nieuwe elektrische MEB-platform maakte de ontwikkeling van een productieversie relatief risicoloos. En met het dieselschandaal pas half achter de rug, kon Volkswagen (vooral in Amerika) wel een imagobooster gebruiken. Geen effectievere manier dan daarvoor in te spelen op nostalgische gevoelens van een kapitaalkrachtige kopersgroep.

Pre-productie

Vijf jaar later is het dan eindelijk zover en staan we oog in oog met een pre-productie-exemplaar van de ID. Buzz, waarvan de marktintroductie later dit jaar zal plaatsvinden. De camouflagefolie en kleurrijke bestickering laten ons nog deels gissen naar de definitieve vorm. Toch zijn de verhoudingen en uiterlijke kenmerken in grote lijnen al herkenbaar. Daaruit blijkt dat de ID. Buzz in elk geval alle mogelijke opsmuk in de vorm van grote wielen en een tweekleurig lakschema dat de kenmerkende V-vorm voorop accentueert nodig zal hebben om er écht iets begeerlijks van te maken. Want in de basis lijkt het toch vooral een telg van de Multivan-familie. Niet heel vreemd, aangezien er ook een bedrijfsversie van komt die vooral goedkoop en ruim moet zijn. En da’s niet onbeperkt te rijmen met de roep om een moderne Samba-bus. De eisen aan veiligheid en stroomlijn zullen ook de nodige invloed op het finale ontwerp hebben gehad. De rechte voorkant van zo’n antieke bus is natuurlijk met geen mogelijkheid door enige botsproef heen te krijgen.

 © Tom Salt

Interieur

Het interieur van de testauto was nog voor een deel afgeschermd, maar wat we wel konden zien, maakte duidelijk dat Volkswagen het over een andere boeg gooit dan in de andere ID.-modellen. Op het eerste oog leek de kwaliteitsbeleving van een hoger niveau en zowel de kleurstelling als vormgeving wat kleurrijker en speelser. Enigszins in de geest van de oervader dus. De gereden versie had een configuratie met twee losse voorstoelen en een in ongelijke delen verschuifbare bank met variabele leuning, zoals te vinden in veel Multivans die je in Duitsland regelmatig ziet als privévervoer. Daarachter blijft dan nog 1121 liter bagageruimte over, terwijl de bestelbus bijna 4000 liter inhoud heeft. Reken erop dat er allerlei configuraties beschikbaar komen. Met zes losse stoelen, tafeltjes, meerdere zitbanken en natuurlijk een camperversie. Ruimte genoeg achterin in elk geval, met een wielbasis van bijna drie meter, een hoogte van 193,7 centimeter en een forse breedte die bijna twee meter bedraagt. Reden ook waarom de bestelvariant twee europallets kan slikken. De zit voorin is nadrukkelijk hoog, met goed zicht rondom door de dubbele A-stijl en vierkante vorm van het voertuig. Een kleine preview van het infotainmentsysteem onthulde een verbeterde interface en extra functies, zoals een reisplanner met meer configuratiemogelijkheden wat betreft de keuze van de snelladers. Wellicht dat een en ander daarvan ook via over-the-air-updates op reeds gekochte MEB-Volkswagens terechtkomt. Een andere noviteit is de toevoeging van de mogelijkheid om bij snelladers te laden zonder tussenkomst van pasjes of aanmeldingsprotocollen.

Prestaties

De gereden versie betrof een 204 pk sterke achterwielaandrijver met een 77 kWh-accupakket, die qua formaat en prestaties vermoedelijk het middenveld zal bespelen. Een versie met kleinere accu en minder vermogen ligt voor de hand als bezorgvoertuig. Maar de reeds bevestigde variant met lange wielbasis en grotere (+100 kWh) accu en wellicht vierwielaandrijving zal voor een camper een betere basis vormen. Het verbruik van de 204 pk-motor kwam met een buitentemperatuur van zo’n 8 graden uit op 26 kWh per 100 kilometer, wat neerkomt op 300 kilometer actieradius. Het laat zich raden dat het verbruik met zo’n vierkante vorm heel rap toeneemt als de snelheid boven de 120 km/h komt. De maximale snellaadsnelheid zal in de buurt komen van de 135 kW die de andere MEB-auto’s met het 77 kWh-pakket noteren. De precieze snelheid hangt echter samen met de celleverancier en kan dus per model iets afwijken. Cijfers die in elk geval een stuk beter zijn dan die van de praktische, maar sfeerloze elektrische busjes van Stellantis die momenteel de meest directe concurrent zijn.

 © Tom Salt

Comfort

In het onderstel is voelbaar dat de auto is berekend op meer gewicht dan de bekende MEB-crossovers. Toch blijft er ondanks de extra veerspanning en demping voldoende comfort over. Door de vierkante vorm en de wielen op de hoeken kost het weinig moeite om de bus te plaatsen, met een ultrakorte draaicirkel als extra voordeel voor gebruik in de binnenstad. Met het royale koppel onderin is de 204 pk en 310 Nm sterke motor krachtig genoeg. Waarschijnlijk is de eindoverbrenging vanwege de hogere luchtweerstand ook wat korter gemaakt, gezien de topsnelheid die op 145 km/h begrensd is. Da’s niet veel, maar bedenk dat de originele Samba-bus met z’n 42 pk sterke 1,5-liter alleen bergaf harder liep dan 105 km/h…

Eindoordeel

De ID. Buzz lijkt het meer te moeten hebben van nuchterheid en praktisch comfort dan een verleidelijk uiterlijk, maar we kunnen ons nog laten verrassen. Vooralsnog meer Bus dan Buzz.

Pluspunten: ruim en functioneel, divers aanbod, eindelijk weer een begeerlijke MPV

Minpunten: lijkt toch niet zo spannend als het concept, waarschijnlijk aan de prijs, geen grensverleggende EV-prestaties

Specificaties Volkswagen ID. Buzz

  • Prijs: n.n.b.
  • Topsnelheid: 145 km/h
  • Acceleratie 0-100: n.n.b.
  • Gem. verbruik: n.n.b.
  • Motor: synchroonmotor perm. magneet
  • Max. vermogen: 204 pk (150 kW)
  • Max koppel: 310 Nm
  • Transmissie: eentraps reductieversnelling
  • Accucapaciteit: 77 kWh netto
  • Laden: AC 11 kW / DC ca. 135 kW

Alle gegevens zijn fabrieksgegevens

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws