Waterklaar streeft naar schoolpleinen met veel natuur en water in Noord- en Midden-Limburg

 

 © Gemeente Beesel.

Het programma Waterklaar heeft de ambitie om tachtig procent van alle basisschoolpleinen in Noord- en Midden-Limburg de komende jaren om te vormen van een traditioneel (betegeld) schoolplein naar een gezonde leer- en speelomgeving waar natuur en water centraal staan.

Om dit te realiseren is het uitvoeringsprogramma GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen gestart. De GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen is een project van Waterklaar. Het initiatief van de vijftien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, Waterschap Limburg en Waterleidingmaatschappij Limburg.

Waterklaar richt zich op het vergroten van de bewustwording over klimaatadaptie en het stimuleren van inwoners en bedrijven om maatregelen te nemen in de eigen leefomgeving. Denk hierbij aan het afkoppelen van het regenwater op het riool, het ontstenen van tuinen en verbeteren van de biodiversiteit.

Lees ook: Groene autodroom uit het klimaatakkoord dreigt uiteen te spatten

Verandering schoolpleinen

Schoolpleinen zijn van oudsher betegelde pleinen met weinig groen. Er is vaak geen ruimte om regenwater op te slaan of verkoeling op te zoeken tijdens de hete zomers. Het veranderende klimaat vraagt om aanpassing van de pleinen. Bij een schoolplein met veel groen en blauw wordt hier rekening mee gehouden.

Tegels worden zoveel mogelijk vervangen door groen, zodat het regenwater in de grond kan zakken. Bomen zorgen voor natuurlijke schaduwplekken en er worden natuurlijke speelelementen verwerkt. Een schoolplein met gras en water is een milieuvriendelijke plek voor kinderen om te spelen en te leren over natuur, biodiversiteit, voeding en klimaat.

Klik hier voor meer informatie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten