Oud-staatssecretaris Teeven gaat belangen bierbrouwers behartigen

Fred Teeven. © ANP

Den Haag
ANP

Oud-staatssecretaris Fred Teeven wordt de nieuwe voorzitter van Nederlandse Brouwers, de koepelorganisatie voor bierbrouwers.

Vanuit die nieuwe functie zal hij lobbyen voor veertien brouwers die samen goed zijn voor 95 procent van al het bier dat in Nederland wordt gemaakt.

De oud-politicus en voormalige officier van justitie, die in zijn tijd bij het Openbaar Ministerie bekendstond als ‘crimefighter’, zal zich ervoor inzetten dat „iedereen van een goed glas bier kan blijven genieten”. Bij zijn aantreden toont hij zich kritisch op discussies over preventiebeleid, die volgens hem dreigen uit te draaien op „vertrutting”.

Lees ook: Heineken verhoogt prijzen: biertje in kroeg en super duurder

„Preventie staat hoog op de agenda”, verklaart Teeven. „Ik maak me wel zorgen over hoe de discussie daarover soms wordt gevoerd. Ik vind dat deze zich moet richten op hoe we alcoholmisbruik tegengaan. De discussie moet niet doorslaan naar hoe we het Nederlanders zo moeilijk mogelijk kunnen maken om van een lekker glas bier te genieten. Dat is een soort van vertrutting waar ik me niet bij thuisvoel.”

Moeilijke tijd

De 63-jarige Teeven volgt Stijn Deelen op. De voormalige salesdirecteur in Nederland voor bierconcern AB Inbev leidde de koepelorganisatie door een moeilijke tijd voor brouwers. In 2020 brak de coronapandemie uit waardoor cafés, clubs en eetgelegenheden gedwongen dicht moesten. De verkoop van bier daalde daardoor hard.

Teeven trad in 2015 noodgedwongen af als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Daarvoor was veel ophef ontstaan over een schikking die hij begin deze eeuw als officier van justitie sloot met drugshandelaar Cees H. Tegenstrijdige berichten over de hoogte van die deal kwamen bekend te staan als de ‘bonnetjesaffaire’.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws