Duitse inflatie iets gedaald in juni door maatregelen overheid

 

 © ANP

WIESBADEN
ANP

De inflatie in Duitsland is in juni licht gedaald, maar blijft op een hoog niveau.

Volgens voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau komt de inflatie deze maand uit op 7,6 procent op jaarbasis, tegen 7,9 procent in mei. Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode zakte de Duitse inflatie naar 8,2 procent, van 8,7 procent een maand eerder.

De lagere inflatie heeft te maken met tijdelijke maatregelen van de Duitse overheid om huishoudens te helpen met de sterk gestegen consumentenprijzen, waaronder een verlaging van de brandstofaccijns en goedkope kaartjes voor openbaar vervoer. In mei lag de inflatie in de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland nog op het hoogste niveau sinds de oliecrisis van 1973.

Lees ook: Op pad met het goedkope Duitse 9-Euro-Ticket: treinreis naar Düsseldorf iets duurder en vergt wat geduld

Eerder op de dag werd bekend dat de inflatie in Spanje in juni juist is gestegen naar het recordniveau van 10 procent. In België is die deze maand geklommen naar 9,7 procent. Later deze week komen nog cijfers over de Nederlandse inflatie en die in de eurozone.

De aanhoudend hoge inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente in juli nog sterker te verhogen. Mogelijk wordt dat een verhoging van 0,5 procentpunt. Dat wordt dan de eerste renteverhoging door de centrale bank in meer dan tien jaar. ECB-president Christine Lagarde heeft gezegd alles te zullen doen om de inflatie omlaag te krijgen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws