Levenslang voor enige overlevende pleger aanslagen Parijs 2015

Rechtbanktekening van Salah Abdeslam, de enige nog levende aanslagpleger van de aanslagen in Parijs van 2015. © AFP

De enige dader van de radicaalislamitische aanslagen in en bij Parijs in november 2015 die is gepakt, Salah Abdeslam, is door een Franse rechtbank tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

RedactieBron: ANP

De zeven andere terroristen die de bloedbaden aanrichtten, bliezen zichzelf daarbij op of zijn door de politie doodgeschoten.

De terroristen brachten ruim 130 mensen in de concertzaal Bataclan, bij het stadion Stade de France en diverse horecazaken om het leven. Meer dan vierhonderd mensen raakten gewond. De aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat. Alleen Abdeslam vluchtte. Eerder werd gezegd dat zijn bomvest niet werkte, maar Abdeslam verklaarde in de rechtszaal dat hij zich had bedacht. Pas toen hij de mensen om zich heen zag in het café waar hij zijn bomgordel had moeten laten afgaan, zou hij besloten hebben het niet te doen. Abdeslam bood ook zijn excuses aan voor „alle slachtoffers”.

Lees ook: Laatste woord Bataclan-verdachte Salah Abdeslam: ‘Ik ben geen moordenaar’

De straf van levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating wordt in Frankrijk niet vaak opgelegd. Tot levenslang veroordeelden komen in het land vaak na 20 tot 25 jaar vrij.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws