Schiphol hoeft in augustus minder drastisch in te grijpen

 
SCHIPHOL -

Schiphol hoeft in augustus veel minder rigoureus in te grijpen om de zomerdrukte het hoofd te kunnen bieden.

onze verslaggeverBron: ANP

De luchthaven Schiphol wil in de eerste week van augustus de capaciteit dagelijks met gemiddeld duizend reizigers terugbrengen. De rest van de maand hoeft de capaciteit niet omlaag. Schiphol kan in augustus maximaal 73.000 passagiers per dag aan, zo laat de luchthaven weten. De ingrepen in augustus zijn daarmee veel minder dan de reductie van 13.500 dagelijkse reizigers in juli.

Schiphol heeft op verzoek van de maatschappijen de reductie van het aantal passagiers zo snel als mogelijk bekendgemaakt, zodat reisorganisaties ook op tijd kunnen plannen en passagiers kunnen informeren. Schiphol benadrukt dat het reisorganisaties in juli aardig is gelukt om zo veel mogelijk reizigers alsnog op vakantie te laten gaan. „Dat geeft vertrouwen voor de maand augustus, met enige nieuwe coronagolven als voorbehoud”, aldus Schiphol in een verklaring.

De bottleneck voor Schiphol zit hem met name bij de beveiliging die kampt met een tekort van zeker vijfhonderd mensen. De luchthaven benadrukt dat voor een deel van de stoelen die in de planning staan om te worden geschrapt nog geen tickets zijn verkocht. De slotcoördinator zal in overleg gaan met maatschappijen om tot een reductie van het aantal reizigers te komen.

Zomerbonus

Om de drukte het hoofd te bieden probeert Schiphol nieuwe mensen te werven. Zij worden onder andere gelokt met een zomerbonus van 5,25 euro per uur bovenop het normale salaris. Ook na de zomerdrukte is er een toeslag beloofd.

Overhevelen

Luchtvaartmaatschappijen maakten eerder al bekend waar mogelijk vluchten over te hevelen om Schiphol te ontzien. Naast regionale luchthavens in Nederland gaat het ook om vluchten die vanuit Duitsland en België vertrekken.

Het terugbrengen van de capaciteit, en dan met name de stevige ingreep in juli, heeft evengoed kwaad bloed gezet bij reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen die al aangaven de schade op Schiphol te zullen verhalen. Het schadebedrag zou volgens een grove schatting honderden miljoenen euro’s bedragen. Exacte cijfers worden pas na de zomervakantie bekend.

Inhaalvraag

Ook de luchthavens Londen Heathrow en Parijs-Charles de Gaulle schrappen vluchten uit angst dat ze de passagiersstroom niet aankunnen. De reiswereld kampt met een forse inhaalvraag doordat Europeanen deze zomer massaal op vakantie willen na de reisbeperkingen vanwege de coronapandemie. Doordat luchthavens en luchtvaartmaatschappijen moeite hebben om nieuwe medewerkers te werven na het ontslag van personeel tijdens de pandemie, is er op veel Europese luchthavens chaos ontstaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws