Rutte wil kijken hoe eigen rol in stikstofcrisis beter kan

 

 © ANP

Premier Mark Rutte is bereid te kijken hoe zijn eigen rol in de stikstofcrisis beter kan, zei hij tijdens een debat over de onrust van de afgelopen weken.

Redactie

Onder meer PvdA-leider Attje Kuiken verweet hem te onzichtbaar te zijn, terwijl de „moedige minister” Christianne Van der Wal (Stikstof) voor hem „de kastanjes uit het vuur haalde”. „Ik trek me dat aan”, zei de premier. Hij wil onder meer kijken hoe hij zelf het beleid actiever kan uitdragen.

Tegelijkertijd spreekt hij tegen dat hij niet of te laat reageerde na incidenten. Hij benadrukt gelijk te hebben gereageerd nadat Van der Wal voor het eerst thuis werd opgezocht door boeren. Na andere incidenten reageerde hij niet altijd, maar dat vindt hij in eerste instantie ook aan de ministers om te doen. Wel liepen de demonstraties de laatste tijd zo uit de hand dat hij het eerder deze week nodig vond zich uit te spreken. Ook benadrukt hij „intensief betrokken” te zijn bij het vormgeven van het stikstofbeleid.

PAS

Rutte noemde in 2019 de stikstofcrisis „de grootste crisis in mijn negen jaar als premier”. Toen zette de rechter een streep door het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS), waardoor stikstof op de pof uitgestoten kon worden en pas later gecompenseerd. Tijdens het debat donderdag maakte Rutte excuses voor het PAS. „Het bleek niet te werken en als boeren daar boos over zijn snap ik het volledig. Daarvoor dus sorry.”

Lees ook: Boerenoproer zorgt voor schokgolf in woonplaats stikstofminister: ‘Vreselijk beangstigend’

Eerder in het debat zei Kuiken dat het kabinet daarna niet met plannen of duidelijkheid is gekomen voor boeren. Volgens haar is leiderschap juist het voorkomen dat het misgaat, in plaats van reageren als het al is misgegaan. Kuiken vroeg Rutte „met klem” om de verantwoordelijkheid naar zich toe te trekken. „Niet alleen in woord, maar ook in daad.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws