Hypotheekbedrag daalt: huizenmarkt koelt af

 

 © ANP/Peter Hilz

Geleen -

Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. In Limburg is dit echter nog niet het geval.

Pieter van Erven Dorens

Er worden ook relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.

Het gemiddelde hypotheekbedrag bedroeg in het tweede kwartaal 322.000 euro, tegen 326.000 euro in dezelfde periode een jaar geleden. Dat is de eerste daling sinds de keten in 2019 dit begon bij te houden. Het betekent een daling van 1,2 procent van het hypotheekbedrag.

Limburg

Per regio zijn er wel grote verschillen, volgens De Hypotheker. De grootste daling is zichtbaar in Groningen en Flevoland. In Zeeland, Limburg, Friesland en Drenthe is nog wel sprake van een stijging van het hypotheekbedrag.

„De sterke stijging van de hypotheekrente doet zich steeds meer gelden op de woningmarkt. Zo wijzen verschillende signalen erop dat de huizenmarkt begint af te koelen. Door de hogere rente stijgen de maandlasten en kunnen kopers minder lenen”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.

Positieve kanten

Hij ziet ook positieve kanten aan de ontwikkeling. „Hoewel er nog steeds sprake is van krapte op de woningmarkt, is er nu aantoonbaar minder concurrentie en zijn kopers geneigd minder te overbieden. Hierdoor is de kans op het vinden van een betaalbare woning iets groter dan in de afgelopen periode”.

Het totale aantal hypotheekaanvragen daalde met 2 procent ten opzichte van vorig jaar, vooral doordat er een kwart minder oversluitingen waren. Het animo daarvoor is afgenomen omdat de hypotheekrente bezig is aan spurt naar boven. Daardoor heeft oversluiten naar een andere rente voor veel mensen geen zin meer.

Lees ook: Koopwoning ver uit zicht voor single, te duur voor één inkomen

Ook het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is opnieuw afgenomen (-9 procent), maar op het totale aantal hypotheekaanvragen is wel sprake van een stijging. Aanvragen voor een woning vormden eerst 39 procent van de aanvragen, nu is dat 48 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws