Provinciale Staten zetten streep door voorstel over Burgertop

 
Maastricht -

Er komt geen nieuwe Burgertop waarin de mening van enkele honderden Limburgs gevraagd zou worden over de aanpak van de gevolgen van de coronacrisis.

Jan Hensels

Een meerderheid van Provinciale Staten bleek vrijdag tegen het voorstel voor een nieuwe Burgertop. Het voorstel sneuvelde met 18 stemmen voor en 22 tegen. Het besluit kwam voor menigeen als een verrassing omdat eerder vanuit de Staten het geluid kwam om een vervolg te geven aan de eerste Burgertop van 2018. De nieuwe top zou zich moeten toespitsen op sociaal herstel in Limburg na de coronacrisis, zo werd in de Statencommissie Cultuur en Samenleving begin dit jaar aangegeven.

Coronacrisis

Burgerkracht Limburg zou volgens het Statenvoorstel dat vrijdag werd behandeld, gevraagd worden voor de organisatie van de Burgertop. Driehonderd Limburgers zouden dan hun zegje kunnen doen over hoe ondernemers en anderen die financieel, emotioneel en sociaal zijn getroffen door de coronacrisis geholpen zouden kunnen worden. De uitkomst van de top zou handvatten moeten bieden voor de politiek. Met de Burgertop was een bedrag van een ton gemoeid.

Lees ook: Column: Kom op met de burgertop!

Kritiek

Veel fracties hadden kritiek op het voorstel. SVL pleitte voor een soort Provinciale Staten on Tour. Dat zou een goedkopere manier zijn om op te halen wat er onder de Limburgers leeft. Ook andere fracties vroegen zich af of er geen betere manieren waren om invulling te geven aan bestuurlijke vernieuwing bij Provinciale Staten dan het houden van een Burgertop. Zo pleitte de SP in een motie voor een Burgerberaad. Die motie haalde het niet met 10 tegen 30, maar het voorstel voor de Burgertop even later ook niet.

Fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers van de PvdA gaf aan dat er deze periode helemaal niets aan bestuurlijke vernieuwing wordt gedaan als de Burgertop niet door zou gaan.

In november 2018 heeft de eerste Burgertop Limburg plaatsgevonden. Op drie verschillende locaties in onze provincie staken Limburgers de koppen bij elkaar om te spreken over een agenda voor de toekomst.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten