Taliban roepen in verklaring op tot internationale erkenning

 © De Telegraaf

Het Afghaanse fundamentalistische Taliban-regime heeft zaterdag een grote bijeenkomst van duizenden geestelijken in de Afghaanse hoofdstad Kabul afgesloten door de internationale gemeenschap te vragen hun regering te erkennen. De Taliban regeren Afghanistan sinds vorig jaar augustus, maar tot nu toe heeft geen enkel land het Islamitisch Emiraat Afghanistan, zoals het land volgens de Taliban heet, officieel erkend.

Redactie

„Wij vragen landen binnen en buiten de regio, met name islamitische landen, om het Islamitisch Emiraat Afghanistan te erkennen, alle sancties los te laten, fondsen niet langer te bevriezen en de verdere ontwikkeling van Afghanistan te steunen”, staat in een verklaring van de geestelijken. Ze gaan in de verklaring niet in op de eisen die de internationale gemeenschap aan de Taliban heeft gesteld, zoals het heropenen van middelbare scholen voor meisjes. Wel stellen ze dat ze zich niet met buurlanden zullen bemoeien en dat buurlanden zich op hun beurt ook niet met Afghanistan moeten bemoeien.

Meer dan 4000 mannen bezochten de driedaagse bijeenkomst in Kabul. De speciale bijeenkomst heet Grote Raad (Loya Jirga), waar de leiders van de Pathaanse of Pashtun bevolkingsgroep belangrijke besluiten nemen. De bevolkingsgroep is met 40 procent van de Afghanen de grootste in het land. De Taliban zijn een overwegend Pathaanse beweging.

Lees ook: Limburger maakte winnende foto in Afghanistan: ‘Ben vijf dagen op rij naar hoofdkantoor van de Taliban gegaan om toestemming te vragen’

Ook de leider van de Afghaanse Taliban, Hibatullah Akhundzada, was aanwezig. Akhundzada komt vrijwel nooit in de openbaarheid en leeft zeer teruggetrokken in de zuidelijke stad Kandahar. Hij is vrijwel niet gezien sinds de soennitische extremisten van de Taliban in augustus vorig jaar de macht overnamen. In een toespraak vrijdag waarschuwde de leider dat buitenlanders geen bevelen moeten geven aan Afghanistan.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws