Gluren bij de buren: genieten van gratis optredens in tuinen en mensen uit de buurt leren kennen

Buurttuinderij Hof van Heer ontvangt zondag Kezjem. 

Buurttuinderij Hof van Heer ontvangt zondag Kezjem. © Kezjem/Gluren bij de Buren

MAASTRICHT -

‘Gluren bij de buren’ heet het meest kleinschalige cultuurfestival van Nederland dat zondag om 13.00 uur van start gaat in Maastricht: optredens in meer dan dertig huiskamers en tuinen, verspreid over de hele stad.

onze verslaggever

Het programma is even uitgebreid als divers: van singersongwriters, jazztrio’s en countrycombo’s tot complete koren, folkbands, klassieke kwartetten, bluesduo’s, bewegingstheater en eclectische muziekgezelschappen die balkan combineren met tango en Morricone. Gluren bij de buren is dus geen parade van popbandjes. Het programma staat, compleet met een reeks YouTube-filmpjes, op de website van het festival (inzoomen op glurenbijdeburen.nl).

Bij Gluren bij de buren snijdt het mes aan twee kanten, stelt de organisatie: ‘Wij programmeren altijd lokaal talent, en geven hen op deze manier een podium. Daarnaast is het voor bewoners en bezoekers een laagdrempelige manier om hun buurtgenoten beter te leren kennen.’

Crowdfunding

Gluren bij de buren werd eerst in de winter gehouden, maar is gefuseerd met het zomerfestival ‘Struinen door de tuinen’. Men heeft ervoor gekozen om onder één naam verder te gaan: Gluren bij de buren.

Lees ook: Gluren bij de Buren in Grevenbicht, Papenhoven en Schipperskerk

Elke act speelt drie keer en elk optreden duurt ongeveer een half uur. De optredens zijn gratis, maar het is niet verboden een kleine essentiële bijdrage aan de organisatie te doen. In de deelnemende Limburgse en Zuid-Hollandse steden zal deze editie, als pilot, de crowdfunding worden gedeeld met de optredende acts.

Speelplezier

‘Met deze pilot onderzoeken we of het delen van de crowdfunding bijdraagt aan het speelplezier van de acts’, laat de organisatie weten. ‘En of de financiële tegemoetkoming in lijn is met fair pay en of we deze manier van werken in de toekomst in alle deelnemende Gluursteden kunnen toepassen.’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Van onze partners

Gemeenteberichten