Knokkende Van de Zandschulp weer niet opgewassen tegen Nadal

 © ANP/HH

Botic van de Zandschulp heeft op Wimbledon niet weten te winnen van Rafael Nadal. De Nederlander startte sterk, maar leek in set twee het vertrouwen vervolgens kwijt te zijn. In de derde set pakte Van de Zandschulp met dank aan een sensationele tie-break nog bijna de winst, maar Nadal hoefde toch geen set af te staan: 6-3, 6-2, 7-6(6).

redactieBron: De telegraaf

Eind mei kwam Van de Zandschulp zijn jeugdidool ook al tegen, toen op Roland Garros. Op diens favoriete toernooi én ondergrond ging de Nederlander er in drie sets af (6-3, 6-2, 6-4), maar op het gras van Wimbledon dacht hij voorafgaand aan het treffen meer kans te maken.

In eerste instantie kwam hij met die gedachte bepaald niet bedrogen uit. De eerste set ging gelijk op, hoewel Nadal in de eerste zeven games al wel vijf aces wist te noteren. Desalniettemin hield Van de Zandschulp lang gelijke tred met de tweevoudig Wimbledon-winnaar. Pas ver in die openingsset moest hij het hoofd even buigen, maar dat was wel direct op een cruciaal moment. Bij 5-4 wist de Spanjaard zijn Nederlandse opponent te breken en was de eerste set binnen.

 © ANP / AFP

Van de Zandschulp leek een mentaal tikje te hebben gekregen van die late break, want hij begon de tweede set uiterst slordig. Door veel onnodige fouten van ‘BvdZ’ liep Nadal in rap tempo uit naar 3-0. Het bleef vervolgens kwakkelen voor de Nederlander, die de set met 6-2 verloor en het laatste punt treffend genoeg zelf met een dubbele fout maakte.

Het leek dus rap te gaan op Center Court, maar bij het ingaan van set drie plaatste Van de Zandschulp direct een break. Dat was een mooie opsteker geweest, ware het niet dat Nadal die break direct weer ongedaan maakte. De Spanjaard liep vervolgens ook snel uit naar 4-2, zonder daarbij zelf echt grandioos te spelen. Van de Zandschulp stond zijn opponent met slordig spel simpelweg te veel punten toe. Overigens had Nadal zelf bij tijd en wijle ook wel wat geweldige hoogstandjes in huis.

 © ANP / EPA

In de slotfase van de derde set strubbelde Van de Zandschulp nog even flink tegen, en vocht zich terug tot 5-5, met een geweldige servicegame vocht hij zich even later zelfs naar een tie-break. Daarin verkocht hij zijn huid duur, met onder meer een heerlijke rally van 30 slagen over en weer - de langste van de partij. De Spanjaard denderde vervolgens door en kreeg drie matchpoints, maar die werden door Van de Zandschulp vakkundig weggewerkt. Bij nummer vier was het vervolgens alsnog raak. En de vooraf gehoopte verbetering ten opzichte van Roland Garros? Die kwam er voor de Nederlandse nummer 25 van de wereldranglijst wel degelijk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws