Aziatische bosmug: ongevaarlijk, maar graag melden

 © NVWA

Vlodrop -

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stopt met het actief bestrijden van de Aziatische bosmug in Roermond, Vlodrop, Heerlen en Sittard.

Silke van Deelen

De Aziatische bosmug is een exotische mug. Sinds het voorjaar van 2022 komt deze mug voor op enkele plekken in Limburg maar ook op Urk, in Lelystad en Valkenburg. Normaal gesproken wordt deze bosmug actief tegengegaan. De NVWA stopt hier nu mee in Limburg en Flevoland. Enerzijds levert de mug weinig tot geen gevaar voor de gezondheid op. De kans dat deze mug in Nederland besmet raakt met een ziekte en die weer doorgeeft, is heel klein. In de landen om ons heen, waar de Aziatische bosmug ook voorkomt, heeft de mug nog nooit een ziekte overgedragen. Bovendien lukt het niet echt goed om de mug weg te krijgen. Het bestrijden is heel lastig.

Lees meer: ‘Coronapandemie een wake-upcall voor bewustwording over risico’s exotische muggen’

De NVWA blijft de Aziatische bosmug wel goed volgen. Ze kijkt bijvoorbeeld hoe de groepen die er nu al zijn, verder groeien en zich verspreiden. Maar ook of de mug op nieuwe plekken in Nederland voorkomt. Als het op die nieuwe plekken wel makkelijk is om de mug te bestrijden, gebeurt dat ook. Inwoners van Roermond, Vlodrop, Heerlen en Sittard worden dan ook verzocht de NVWA ten helpen om de Aziatische bosmug op te sporen.

Wie denkt een Aziatische bosmug te hebben gezien, kan dit melden via de website van de NVWA.

Meest gelezen

Heerlen

Gemeenteberichten