Meer dan 6000 apenpokkengevallen gemeld, WHO opnieuw in beraad

 © ANP

Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 6000 gevallen van apenpokken gemeld uit 58 landen. Ongeveer 80 procent van de infectiemeldingen komt uit Europa, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Redactie

De WHO organiseert later deze maand opnieuw een vergadering van de commissie die adviseert of de uitbraak reden is een wereldwijde crisissituatie uit te roepen.

Die status is het hoogste alarmniveau binnen de WHO. Eind vorige maand concludeerde de commissie dat daarvoor nog geen reden is. Tot het uitroepen van een ‘noodsituatie van internationaal belang’ wordt overgegaan als bijvoorbeeld blijkt dat het virus in nieuwe landen fors de kop opsteekt, of als geïnfecteerden ineens veel zieker worden.

Lees ook: Toename aantal gevallen apenpokken gaat sneller, stijgt met 64 naar 352

„Ik blijf me zorgen maken over de omvang en verspreiding van het virus over de hele wereld”, zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus in Genève. Volgens hem betekent een gebrek aan tests dat veel infecties waarschijnlijk niet zijn gemeld.

In Nederland is het virus tot nu toe bij 352 mensen vastgesteld. Het verspreidingstempo neemt toe, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

Lees ook: Van de apenpokken zijn we nog niet af: een toename dreigt in de festivalzomer

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaan blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet ernstig ziek van een infectie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws