Tunesische tennisster Jabeur eerste finaliste op Wimbledon

Ons Jabeur. © ANP / EPA

De Tunesische tennisster Ons Jabeur is de eerste finaliste op Wimbledon. De nummer 2 van de wereld was met 6-2 3-6 6-1 te sterk voor de Duitse Tatjana Maria, de verrassing van het vrouwentoernooi.

ANP

De 27-jarige Jabeur is de eerste Afrikaanse tennisster in het open tijdperk (1968 tot nu) die erin slaagt de finale te bereiken op een grand slam. Na een uur en 43 minuten maakte Jabeur het af op haar tweede wedstrijdpunt, na een misser van Maria, die een forehand in het net sloeg. Jabeur betrok Maria in de feestvreugde en zorgde ervoor dat de 34-jarige Duitse, de mondiale nummer 103, een luid applaus kreeg.

„Ik wilde graag dit moment met haar delen en ze is echt een inspiratie door terug te keren in het circuit na twee bevallingen”, zei Jabeur. „Ik weet echt niet wat ik moet zeggen, want dit is een droom die werkelijkheid wordt. Ik ga door om nog één wedstrijd te winnen.”

In de eenzijdige derde set liep Jabeur snel uit naar 5-0. Ze gunde haar tegenstandster nog één game en maakte het niet veel later overtuigend af. De derde set duurde nog geen half uur.

Jabeur stond nooit eerder in de finale van een grandslamtoernooi. Vorig jaar reikte ze tot de laatste acht op Wimbledon en ook op de Australian Open van 2020 was ze kwartfinaliste. Ze neemt het zaterdag in de eindstrijd op tegen de winnares van het duel tussen de Roemeense Simona Halep en Elena Rybakina uit Kazachstan.

Vorig jaar werd het vrouwentoernooi van Wimbledon gewonnen door de Australische Ashleigh Barty, die eerder dit jaar haar loopbaan beëindigde.

Ander Nieuws