‘VVD-prominent Neelie Kroes lobbyde voor Uber ondanks verbod uit Brussel’

 © ANP / PATRICK POST

Voormalig EU-kopstuk Neelie Kroes ligt onder vuur omdat ze voor de Amerikaanse taxidienst Uber ‘stiekem’ lobbywerk zou hebben verricht bij premier Mark Rutte. Gelekte documenten suggereren dat de VVD-prominent zich niet heeft gehouden aan gedragsregels voor oud-eurocommissarissen.

RedactieBron: De Telegraaf

Zoals in Brussel gebruikelijk kreeg Kroes na haar vertrek in 2014 als eurocommissaris voor digitale zaken te maken met een ‘afkoelingsperiode’ om belangenverstrengeling te voorkomen. Direct na deze periode ging de liberaal aan de slag als adviseur bij Uber.

Maar uit gelekte documenten in handen van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten zou blijken dat ze het Amerikaanse techbedrijf al voor die tijd hielp door uit naam van Uber contact te zoeken met onder anderen partijgenoten premier Rutte, toenmalig verkeersminister Melanie Schultz van Haegen en minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Politie-inval

Volgens het onderzoeksplatform kreeg ze rechtstreeks opdrachten van de Uber-leiding en zou ze zelfs hebben geprobeerd om via Den Haag in te grijpen bij een politie-inval op het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam. Saillant detail is dat lobbywerk voor Uber tijdens de afkoelperiode expliciet is verboden door de Europese Commissie.

Kroes ontkent dat er sprake was van een informele of formele rol bij Uber. Ze wijst naar haar rol als speciaal gezant om voor de overheid start-ups naar Nederland te halen. Voor dit baantje kreeg ze wel toestemming van Brussel.

De publicatie van de zogenoemde ‘Uber files’ zorgt ondertussen voor flink wat ophef. PvdA-Europarlementariër Paul Tang kondigt aan dat hij een klacht gaat indienen bij Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. „Wat denkt ze? Dat regels niet voor haar geleden?”, sneert de sociaaldemocraat.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws