Uitspraak rechtbank moordzaak Peter R. de Vries uitgesteld

 © ANP

De rechtbank Amsterdam doet donderdag geen uitspraak in de zaak over de moord op Peter R. de Vries.

Redactie

Het Openbaar Ministerie heeft nieuwe informatie aangeleverd die volgens de rechtbank van belang kan zijn voor het uiteindelijke oordeel. De rechtszaak gaat daarom voor onbepaalde tijd in de loop van de komende maanden verder.

Het gaat om verklaringen van een beschermde getuige, die zou hebben verteld over mogelijke opdrachtgevers voor de moord. Hierin zou een link worden gelegd naar de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi. Dit zou een mogelijke aanwijzing kunnen zijn dat de moordopdracht van hem kwam.

Geen nieuw licht

Maandag besprak de rechtbank met de advocaten van de twee verdachten en het OM of deze nieuwe stukken aanleiding gaven om de uitspraak uit te stellen. Tegen Delano G. (22) en de 36-jarige Kamil E. is een levenslange gevangenisstraf geëist. Volgens het OM werpen de nieuwe stukken „geen nieuw licht” op de strafzaak. De advocaten van E. zien in de toegevoegde informatie wel degelijk een nieuw licht. „Dit kan het verschil maken tussen een tijdelijke straf of levenslang.”

Op 30 juni sloot de rechtbank het onderzoek tegen G. en E. formeel. Vorige week echter zond het OM nieuwe stukken aan de rechtbank en de advocaten van de verdachten. Het gaat om verklaringen van een beschermde getuige, die zou hebben verteld over mogelijke opdrachtgevers voor de moord. Volgens de advocaten van E. zou de getuige hebben verteld dat hun cliënt onder druk werd gezet om mee te werken aan de moord. „Anders zou hij zelf worden gedood”, zei Ayse Çimen, een van de advocaten.

Marengo

De Vries werd op 6 juli vorig jaar in Amsterdam neergeschoten en overleed negen dagen later in een ziekenhuis. De Vries was vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, tegen onder anderen Taghi. Vrijwel van meet af aan is aangenomen dat de opdracht voor de moord van Taghi afkomstig zou zijn. Eerder werden de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord.

Het OM heeft de nieuwe stukken pas vorige week ontvangen, aldus de officier. Justitie vond het noodzakelijk het pakket aan de rechtbank en de advocaten te sturen, omdat zij zich zelfstandig een oordeel moeten kunnen vormen over de relevantie ervan.

Vorige week werd bekend dat er drie nieuwe verdachten zijn aangehouden in het grootscheepse rechercheonderzoek naar de moord op De Vries. Het gaat om de 27-jarige Krystian M., die de beide uitvoerders rechtstreeks zou hebben aangestuurd. Daarnaast zijn - op Curaçao en in Spanje - twee mannen opgepakt die ten tijde van de moordaanslag ter plaatse video’s zouden hebben gemaakt, om die op sociale media te verspreiden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws