‘Kosten van verhoging AOW moet alle inkomensgroepen treffen’

De Eerste Kamer. © ANP

De verhoging van de AOW moet niet een sigaar uit eigen doos worden voor ouderen, vindt de Eerste Kamer. Een meerderheid van de senaat heeft het kabinet opdracht gegeven de meevaller voor gepensioneerden op een andere manier te bekostigen.

Redactie

De complete oppositie, in de Eerste Kamer in de meerderheid, schaart zich achter die oproep van senator Martin van Rooijen (50Plus). Het steekt hem dat de helft van de AOW-verhoging (kosten: ruim 2,3 miljard euro) wordt betaald door het afschaffen van de zogenoemde Inkomensondersteuning AOW (IOAOW), een bedrag dat iedereen met recht op AOW ook ontvangt. „Daarmee zou de verhoging voor de helft ongedaan gemaakt worden”, zegt Van Rooijen.

Van Rooijen vindt dat de IOAOW ongemoeid moet blijven en ook dat ouderen niet zelf moeten opdraaien voor een hoger pensioen. Waar het kabinet dan de 1,2 miljard euro vandaan moet halen die de afschaffing van de IOAOW zou opleveren, weet Van Rooijen ’nog niet’: „Maar het moet alle inkomensgroepen treffen, niet alleen de ouderen. Want dan schieten we niks op.”

‘Bijzonder signaal’

Een meerderheid van de senaat, waar coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU het onderspit delven, schaart zich achter het voorstel van Van Rooijen, dat door het kabinet nog werd afgeraden. „Een heel bijzonder signaal”, vindt de 50Plus-senator.

Het is niet voor het eerst dit jaar dat de Eerste Kamer opkomt voor de belangen van gepensioneerden. Eerder verzette een meerderheid van de senaat zich ook tegen het niet laten meestijgen van de AOW met de verhoging van het minimumloon, zoals opgetekend in het coalitieakkoord. Daardoor moest het kabinet wel overstag, maar de oplossing komt nu met kerende post retour uit de Eerste Kamer.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws