Autoscout24: tweedehands auto was nog nooit zo duur

 © ANP

Amsterdam -

Tweedehands auto’s zijn nog nooit zo duur geweest als momenteel.

ANP

Gemiddeld kost een occasion nu 23.808 euro, bijna 4000 euro meer dan een jaar geleden, meldt online-autoplatform Autoscout24. Dat komt neer op een stijging van 20 procent.

In het afgelopen halfjaar werden occasions gemiddeld 1650 euro duurder, ofwel 7,5 procent. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de groei 3 procent.

„Reden voor de prijsstijging is dat de vraag naar occasions nog steeds groter is dan het aanbod. Bovendien bleef de verkoop van nieuwe auto’s ook in het eerste halfjaar achter”, meldt de site in een toelichting. Dat heeft te maken met een chiptekort, lange wachttijden en leveringsproblemen. Een gevolg hiervan is dat het aanbod gebruikte auto’s steeds meer slinkt.

Lees ook: Campers en caravans niet aan te slepen, stallingen in Limburg zitten vol: ‘We zouden er meer kunnen verkopen, maar ze zijn er gewoon niet’

Volgens AutoScout24 zoeken consumenten het meest naar een Volkswagen Golf, de VW Polo en de Audi A3. De Tesla Model S, de Audi e-Tron, de Tesla Model 3, Renault ZOE en de Porsche Taycan zijn de meest gezochte elektrische auto’s.

De VW Golf blijft populair. © Volkswagen

Ook brancheorganisatie BOVAG ziet de aanhoudende prijsstijgingen. „Ten eerste missen we honderdduizenden nieuwe auto’s, we hebben de afgelopen jaren echt fors minder verkocht dan het langjarig gemiddelde. Nieuwe auto’s heb je nodig als instroom op de occasionmarkt”, legt een woordvoerder uit. Hij denkt echter wel dat de piek van de prijsstijgingen nu bereikt is. „Het kan niet veel hoger, jong gebruikt nadert de prijs van nieuw.”

Om het tekort op te vangen haalden autobedrijven meer gebruikte auto’s uit voornamelijk Duitsland. „Maar nu zie je de import weer dalen omdat het aanbod daar ook begint op te drogen. Dat werkt ook prijsopdrijvend”, vertelt de zegsman. Volgens hem halen autohandelaren hun occasions inmiddels uit heel West-Europa en het Oostblok.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws