Arbo Unie: bijna een derde meer verzuim dan voor corona

 © ANP

Utrecht -

Het aantal dagen dat mensen niet komen opdagen op hun werk is tot nu toe dit jaar ruim dertig procent hoger dan vóór corona.

ANP

De grootste oorzaak van deze stijging is dat mensen langer ziek thuiszitten, meldt arbodienstverlener Arbo Unie na onderzoek.

Volgens de organisatie waren werknemers in 2019 nog gemiddeld goed voor tussen de vier tot acht dagen kort verzuim. Nu ligt dat vijf tot zeven dagen hoger. Vooral in de bouw en dienstverlening zijn veel ziekmeldingen. „Daar is het aantal verzuimdagen ongeveer vijftig procent hoger dan drie jaar geleden”, aldus Arbo Unie.

Lees ook: UWV: personeelstekort was nog nooit zo groot

Dat mensen langer thuisblijven bij ziekte komt vooral door corona. Bij een coronabesmetting moeten mensen nog steeds in quarantaine. „Sinds corona is het eigenlijk not done om verkouden op je werk verschijnen. Als je veel moet hoesten of snotteren, kijken mensen je toch raar aan”, zegt Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Werkdruk

Maar ook het personeelstekort speelt een rol. „Door de krapte op de arbeidsmarkt is de werkdruk de laatste maanden toegenomen. Mensen kunnen ertegen opzien om in een hectische werksetting waar collega’s druk zijn weer te gaan werken en blijven langer thuis”, aldus Roelen.

Verder speelt langdurige covid-19 volgens Arbo Unie maar een kleine rol bij het verzuim. „Het aantal mensen dat met long covid thuis zit is niet heel groot en groeit niet.”

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws