OM trekt stekker uit smaad- en lasterzaak Volt: Gündoğan geeft strijd niet op

 © ANP/HH

Nilüfer Gündoğan geeft de juridische strijd tegen haar voormalige partij Volt niet op, ondanks een sepot van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM trekt de stekker uit de smaad- en lasterzaak die zij tegen een groot aantal leden van Volt aanspande. Ze hoopt alsnog via de civielrechtelijke route haar gelijk te halen.

Elif Isitman

Een woordvoerder van het OM Amsterdam bevestigt na berichtgeving in het AD dat de aangifte van Gündoğan wordt geseponeerd.

Het OM stelt dat Gündoğan een ’andere weg dan de strafrechtelijke’ moet bewandelen, en wijst ook naar capaciteitsproblemen bij de politie en het OM als gedeeltelijke oorzaak voor het sepot. De aangifte van het vertrokken Volt-Kamerlid beslaat een groot aantal mensen, die allemaal apart verhoord zouden moeten worden. Volgens de woordvoerder is het niet ongebruikelijk dat capaciteitsproblemen leiden tot een sepot.

Gündoğan laat weten het besluit van het OM te betreuren, maar zegt ook begrip te hebben voor de capaciteitsproblemen bij het OM. „Ik heb er alle fiducie in dat ik civielrechtelijk in het gelijk wordt gesteld”, aldus het Kamerlid.

Lees ook: Kamerlid Gündogan doet aangifte tegen FVD-collega

Ze voegt het besluit van het OM naar eigen zeggen toe aan de zaak die zij samen met haar advocaten Geert-Jan en Carry Knoops afgelopen dinsdag bij het hoger beroep hebben ingediend. „Dan kan het Hof erover oordelen. Het OM schreef eerder dat het mogelijk is dat een of meer van de leden van Volt zich schuldig hebben gemaakt aan smaad. Dat geeft mij voldoende erkenning.”

’Trial by media’

De hele gang van zaken typeert zij als ’trial by media’. „Ik ben juist naar het OM gegaan omdat ik onafhankelijk onderzoek wilde, en als er één organisatie is die dat kan dan is het wel het OM.”

Nilüfer Gündoğan werd eerder de fractie uitgezet door haar fractiegenoten Laurens Dassen en Marieke Koekkoek, vanwege meldingen van grensoverschrijdend gedrag en een steeds hoger oplopende ruzie die daarop volgde. Later werd ze ook geroyeerd. Ze werd door dertien anonieme melders onder meer beschuldigd van handtastelijkheden en intimderend gedrag.

Het ex-Volt-Kamerlid heeft steeds volgehouden dat de partij haar op die manier wilde lozen, en voert sindsdien een aanhoudende juridische strijd. Ze spande eerder al een kort geding aan tegen haar schorsing, die Volt verloor. De partij tekende hoger beroep aan, en die zaak loopt nog. Gündoğan heeft zich als eenpitter inmiddels als twintigste fractie genesteld in de Tweede Kamer.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws