Export bloemen en planten geraakt door personeelstekorten

 © ANP

AALSMEER -

De export van bloemen en planten wordt minder, omdat handelaren last hebben van personeelstekorten. Ook de hoge kosten voor transport zitten de uitvoer dwars.

ANP

Onder meer de export naar België en Frankrijk valt de laatste tijd lager uit, zo meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten.

Inflatie

Volgens Matthijs Mesken, directeur van de VGB, zijn er meer redenen waardoor de export van bloemen en planten de laatste maanden stagneert. Dat komt volgens hem ook door de hoge inflatie waardoor consumenten minder te besteden hebben. Verder hangen de oplopende energieprijzen „als een donkere wolk” boven de sector, aldus Mesken. „De komende tijd brengt veel onzekerheid met zich mee en dat baart ons zorgen”, zegt hij.

Recordexport

Ondanks de onzekerheden de laatste tijd groeide de export van bloemen en planten in de eerste helft van het jaar tot recordhoogte. In de meetperiode werd voor een recordbedrag van 4,1 miljard euro aan sierteeltproducten geëxporteerd. Vooral snijbloemen vonden gretig aftrek. De uitvoer van deze groep steeg met 3 procent tot 2,5 miljard euro. De uitvoer van planten liet een krimp van 3 procent zien tot 1,6 miljard euro.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws