Noodverordening in Nijmegen tijdens Vierdaagse om boerenacties

 © ANP

In Nijmegen geldt vanaf deze vrijdagavond 20.00 uur een noodverordening in en rondom het centrum vanwege de oproepen tot boerenprotesten met landbouwvoertuigen tijdens de week van de Vierdaagsefeesten en de Vierdaagse zelf.

Redactie

De noodverordening in en rondom het centrum loopt tot zaterdag 23 juli 12.00 uur.

Vanaf donderdag 21 juli 18.00 uur geldt er voor een groter gebied, namelijk de gehele stad Nijmegen, een noodverordening vanwege een gepland protest van Farmers Defence Force (FDF). Die willen met vijfhonderd trekkers zo dicht mogelijk bij de finish van de Vierdaagse demonstreren. Deze noodverordening loopt tot vrijdag 22 juli 23.59 uur.

De Vierdaagsefeesten beginnen zaterdag en de Vierdaagse zelf op dinsdag. De Vierdaagse eindigt vrijdag op de St. Annastraat, de Via Gladiola, net buiten het centrum.

Drukste

De gemeente heeft aan FDF laten weten dat een demonstratie bij de finish met zoveel trekkers op die plek fysiek onmogelijk is. „De vrijdag van de intocht is het drukste moment van het jaar en de St. Annastraat en het laatste stukje naar de finish aan de Wedren zijn de drukste plaatsen in Nijmegen”, aldus de gemeente.

Lees ook: Nauwelijks iets te merken van boerenactie in Limburg: wel files maar niet door agrariërs met tractoren

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls laat weten dat de beslissing tot het instellen van noodverordeningen hem zwaar is gevallen. „De Vierdaagsemarsen en Vierdaagsefeesten staan bij uitstek voor openheid, samenzijn en verbroedering. Om dan zo’n zwaar bestuurlijk middel te moeten inzetten, dat was een moeilijk besluit. Dit heb ik nog nooit eerder hoeven doen. Ik vertrouw erop dat iedereen de redelijkheid hiervan inziet.”

Gevaarlijk

Demonstraties met landbouwvoertuigen op de openbare weg langs de Vierdaagsemarsen zijn ook ongewenst, onhaalbaar en gevaarlijk, aldus de burgemeesters van de gemeenten waar de wandelroute doorheen loopt. „Over kleinschaliger uitingen langs de route of uitingen elders in de regio kan overlegd worden”, aldus de gemeenten. Zij hebben dat ook aan FDF laten weten en zij zouden kijken naar mogelijke alternatieven.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws