Maas Cleanup komt 17 september in actie: ‘Samen geven we de riviernatuur de bescherming die ze verdient’

 © ROBIN UTRECHT

Maastricht -

Maas Cleanup zet zaterdag 17 september door heel Limburg opruimacties langs de oever van onze provinciale ‘levensader’ op touw. Mensen die een handje willen helpen kunnen zich nu inschrijven.

Redactie

Vrijwilligers gaan gewapend met handschoenen, grijpers en vuilniszakken op pad om de Maasoever van zwerfafval te ontdoen. „Samen geven we de riviernatuur de bescherming die ze verdient. Samen zorgen we voor de grond van ons bestaan. Want alleen met aandacht voor onze omgeving is er toekomst”, schrijft de organisatie op haar website.

Lees ook: Roermond gaat strijd aan met zwerfafval: aanpak ‘snoeproutes’ en mogelijk boete zonder heterdaadje

World Cleanup Day

De keuze voor 17 september is allesbehalve toevallig; die dag is het World Cleanup Day. In honderdtachtig landen gaan mensen op pad om Moeder Natuur van afval te ontdoen.

„Alle hulp is welkom en ook nodig. Doordat afval blijft liggen, tasten we de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water aan. Een schone Maas betekent dat inwoners van het stroomgebied betere toegang hebben tot schoon drinkwater en wonen in een schonere omgeving.”

Voogdijschap

Wie die de handen uit de mouwen wil steken of zelf een actie wil opzetten, kan zich al aanmelden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid tot zogenaamde voogdijschappen.

Lees ook: Petitie ‘Maas in de wet’ voor betere bescherming rivier tegen afval gaat naar de Tweede Kamer

„Partners adopteren dan als het ware een deel van een oever, een afvalhotspot of plek nabij hun bedrijf en maken zich vrijwillig verantwoordelijk voor het schoonhouden van het gebied. Dit voogdijschap uit zich dit jaar in de vorm van pickup points waar deelnemers hun spullen kunnen ophalen en na afloop samenkomen voor een gezellig samenzijn. Hierdoor krijgen de bedrijven een goed inzicht in wat ter plekke speelt. Zo kunnen zij zich samen met de Maas Cleanup gaan opstellen als voogd van dit stuk Maas.”

Surf voor info en aanmelding naar deze website.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten