Apenpokken uitgeroepen tot internationaal gevaar voor de volksgezondheid

 © Getty Images

WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft de apenpokken uitgeroepen tot „een internationaal gevaar voor de volksgezondheid”. Die status is het hoogste waarschuwingsniveau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties

Redactie

WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft de apenpokken uitgeroepen tot „een internationaal gevaar voor de volksgezondheid”. Die status is het hoogste waarschuwingsniveau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. De recente uitbraak van het apenpokkenvirus buiten de streken waar het normaal in Afrika voorkomt, is volgens de WHO nu een internationaal risico.

De WHO-chef volgt normaal gesproken het advies van een daartoe ingestelde commissie over de status van een aandoening. De leden van de commissie konden het er niet over eens worden, volgens Tedros. Maar hij kan ook zelf het voortouw nemen en heeft de apenpokken internationaal gevaarlijk genoemd. Het gaat vooral om Europa waar het risico op besmetting volgens hem groter is dan elders.

Uitslag

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus treft momenteel vooral mannen die seks hebben met mannen, maar het is geen geslachtsziekte. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

Lees ook: Zeventien gevallen van apenpokken in Limburg

Op de wereld waar bijna acht miljard mensen wonen, zijn tot dusver volgens de WHO bij de huidige uitbraak 14.000 besmettingen vastgesteld in 71 verschillende landen, ruim zevenhonderd in Nederland. Vijf sterfgevallen worden wereldwijd aan de uitbraak van apenpokken toegeschreven.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws