Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Provincie, Brunssum en Parkstad trekken meer dan 21 miljoen uit voor ontwikkeling Oostflank

De groeve Mourik in 2010. © Marcel van Hoorn.

Brunssum -

Provincie en gemeente Brunssum trekken 21,3 miljoen euro uit om de Groeve Mourik te kopen. In extremis is een koopoptie gelicht, die de provincie op het terrein had.

Stefan Gillissen

De groeve is eigendom van de Mourik Groep. Hendrik Bedrijven Brunssum BV, een dochteronderneming van Mourik, wint er zand, grind en klei . Daarvoor is een vergunning verstrekt die op 31 december 2027 verloopt.

De provincie sloot in 2011 een optieovereenkomst met Mourik. Dit om herontwikkeling van de Brunssumer Oostflank (76 hectare) mogelijk te maken. Dat moet een gebied worden waar plek is voor hoogwaardige logistieke bedrijven, het opwekken van duurzame energie, vrijetijdsbesteding en toerisme. De Groeve Mourik moet een bedrijvenpark worden.

Gedeputeerde Staten moesten vóór 1 juli 2022 aangeven of ze gebruik wilden maken van de optie tot koop. Dat vond enkele dagen voor de deadline plaats. Daarmee is de zaak echter niet beklonken.

Lees ook: Onrust na afhaken Jysk voor groot distributiecentrum: werd Brunssum gebruikt om elders voet aan de grond te krijgen?

De Provinciale Staten buigen zich nog over 15,6 miljoen euro die vrijgemaakt moeten worden. De gemeente Brunssum en Stadsregio Parkstad Limburg zegden toe respectievelijk 5,3 en 0,4 miljoen euro bij te gaan dragen. ‘Niet eerder is een dergelijke toezegging vanuit de regio tot stand gekomen’, schrijven Gedeputeerde Staten.

De provincie zal bij de herontwikkeling van de Oostflank Brunssum meerdere losse percelen inbrengen. Gezamenlijk is dat circa 10 hectare met een bedrijfsbestemming.

Rond de 45 hectare op de Oostflank is geschikt voor bedrijvigheid. Volgens GS zal ook de natuur profiteren. De Oostflank verbindt de Natura2000 gebieden Brunssummerheide en Teverenerheide.

Een projectplan Herontwikkeling Oostflank Brunssum wordt uitgewerkt en zal mogelijk in het vierde kwartaal van 2022 klaar zijn.

Lees ook: Limburg kan gigapretpark Nature Wonder World vergeten

Bij de ontwikkeling werden een paar flinke tegenvallers verwerkt. Het gedroomde themapark Nature Wonder World kwam er nooit. Er zou een investering van rond de 725 miljoen worden gedaan, het project zou tweeduizend banen opleveren.

Brunssum dacht in 2021 goede kans te maken op een Europees distributiecentrum van woonwarenwinkel Jysk. Zo’n 300 voltijdbanen zouden er komen, investeringen in Brunssum en steun voor verenigingen werden beloofd. Ook dit ging niet door.

Lees ook