Rusland dreigt te stoppen met ruimtestation, VS weten van niets

Een astronaut werkt aan het internationale ruimtestation ISS. © ANP/AFP

Rusland zegt van plan te zijn om „na 2024” niet meer mee te doen aan het internationale ruimtestation ISS.

Redactie

De nieuwe baas van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos, Joeri Borisov, heeft dat dinsdag gezegd tijdens een gesprek met president Vladimir Poetin. Volgens Borisov werkt Rusland aan een eigen ruimtestation. „Goed”, was het korte antwoord van Poetin.

ISS laten vergaan

Borisov was vicepremier. Bijna twee weken geleden benoemde het Kremlin hem tot ruimtevaartbaas als opvolger van Dmitri Rogozin. Die ruziede veel met westerse landen over de oorlog in Oekraïne. Zo zei hij dreigend dat Rusland het ISS kon laten vergaan. Op de lanceerinstallatie in Bajkonoer liet hij levensgroot de letters Z en V aanbrengen, de tekens die Rusland ook gebruikt in de oorlog. Ook deelde Roskosmos een filmpje waarin het Russische deel van het ISS werd losgekoppeld van de rest. De niet-Russen bleven daardoor alleen achter in het heelal.

Lees ook: Russen dreigen met laten neerstorten van ISS op Europa

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zegt nog niets te hebben gehoord van Rusland over het stoppen van deelname aan het ISS.

Afhankelijk

Het ISS draait sinds 1998 in een baan rond de aarde. Het is een samenwerkingsproject van Rusland met de Verenigde Staten, Europa, Canada en Japan. De westerse landen zijn deels afhankelijk van Rusland om bemanningsleden naar het ruimtestation te brengen. Rusland op zijn beurt kan de inkomsten daarvan goed gebruiken. Andere ruimteprojecten van Rusland met andere landen zijn vanwege de oorlog gestopt, zoals een missie met Europa naar Mars.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws