Bruls: hard optreden tegen ‘extremistische’ acties snelwegen

 © ANP / ANP

Tegen boerenacties zoals die van de afgelopen dagen moet hard en strafrechtelijk worden opgetreden. „Deze mensen beschouw ik niet als actievoerders, maar als extremisten. Ik adviseer iedereen om niet het gesprek (proberen) te voeren met de extremisten, want dat helpt niet en geeft hen een podium dat ze niet verdienen.”

Redactie

Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls als voorzitter van het Veiligheidsberaad, in een reactie op acties van de afgelopen dagen en de gevolgen daarvan.

Het Veiligheidsberaad bestaat uit de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Diverse veiligheidsregio’s zijn al sinds dinsdagmorgen bezig om de achtergelaten troep van de actie op te ruimen. Bedrijven die meehelpen met opruimen zijn bedreigd. Gemeenten die omgekeerde vlaggen wilden laten weghalen moesten daarmee stoppen wegens bedreigingen. „Dit gaat alle grenzen te buiten”, aldus Bruls.

Het is de burgemeesters in het verkeerde keelgat geschoten dat de protesten gepaard gaan met bedreigingen van hulpverleners, medewerkers van opruimbedrijven, politici en bestuurders. „Dit is moedwillige intimidatie, geweldpleging en vernieling. Hier moet hard tegen worden opgetreden”, aldus Bruls. „Deze protesten zijn heftig en leiden tot gevaarlijke situaties.”

Volgens Bruls staan de ‘extremisten’ niet voor de grote meerderheid van de boeren in het land. Die meerderheid verdient het om mee in gesprek te gaan, zegt hij, en om „in verbinding te zoeken naar oplossingen en perspectief”.

Lees ook: Hubert Bruls kan niets met kritiek bestuurskundigen op crisisaanpak veiligheidsregio’s: ‘Het maakt geen biet uit of je bent gekozen of niet, je moet handelen’

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws