‘Zonnepanelen ook zonder salderingsregeling snel terugverdiend’

 © De Telegraaf

Ook als het kabinet besluit om de zogeheten salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen, blijven zonnepanelen een goede investering. Dat blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De terugverdientijd is ongeveer zeven jaar.

Marlou Visser

Dankzij salderen kunnen huiseigenaren met zonnepanelen de stroom die zij aan het net leveren, verrekenen met de stroom die zij op andere momenten afnemen. Dat is gunstig, omdat deze stroom duurder is. Waarschijnlijk kan er vanaf 2025 nog maar 64 procent gesaldeerd worden, blijkt uit het wetsvoorstel van minister Jetten (Energie). In de jaren erna neemt dat percentage geleidelijk af tot nul in 2031.

Maar ook dan zijn zonnepanelen een goed idee, stelt Milieu Centraal. Niet alleen voor het klimaat, ook voor de portemonnee. Wie in 2023 een set van tien zonnepanelen koopt en die gericht op het zuiden plaatst, heeft een gemiddelde opbrengst van 510 euro gedurende de levensduur van 25 jaar. De aanschaf kost ongeveer 4500 euro (prijspeil 2021, na teruggave van btw). Inmiddels is de aanschaf waarschijnlijk iets duurder. Ze leveren ongeveer 3200 kWh per jaar op.

Rendement

Het rendement is daarmee te vergelijken met 4,3 procent rente per jaar, blijkt uit de berekening. De terugverdientijd is dan zeven jaar. Bij de berekening is uitgegaan van een langetermijnstroomprijs van 22 cent en een terugleververgoeding van 9 cent. Momenteel moeten consumenten die een nieuw energiecontract afsluiten gemiddeld 0,59 per kWh betalen, blijkt uit een overzicht van overstappen.nl. Daarmee zijn de panelen nog sneller terugverdiend.

Lees ook: Opwekking bij zonnepanelen door het dak: ‘Rond 2030 gaat het knellen’

Als de salderingsregeling niet zou worden afgebouwd, zou de opbrengst gemiddeld 770 euro per jaar zijn, en de panelen in zes jaar terugverdiend. Huishoudens krijgen ook na 2031 nog wel een terugleververgoeding voor hun geleverde stroom. Dit moet minimaal 80 procent van de leveringskosten per kWh zijn, zonder belastingen of heffingen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws