FIFA past buitenspelregel vlak voor start voetbalcompetities aan

Een scheidsrechter checkt de beelden. © ANP

Zeist -

Scheidsrechters van duels in het betaalde voetbal krijgen komend seizoen net als hun buitenlandse collega’s te maken met nieuwe regelgeving voor buitenspel. Als een voetballer een bal van een tegenstander per ongeluk van richting verandert, dan heft hij niet zoals het afgelopen voetbaljaar buitenspel op.

ANP

De KNVB werd net als alle andere nationale voetbalbonden pas vorige week woensdag door de FIFA over de nieuwe maatregel geïnformeerd. Dat was opvallend laat omdat bijvoorbeeld de Belgische voetbalcompetitie al was begonnen, net als de voorronden voor Europese bekertoernooien.

Directe aanleiding voor de nieuwe regelgeving was de manier waarop vorig jaar oktober de winnende treffer van Frankrijk in de finale tegen Spanje (2-1) om winst van de Nations League tot stand kwam. Kylian Mbappé stond buitenspel toen zijn ploeggenoot Theo Hernández hem probeerde te bereiken. De Franse sterspeler kreeg de bal echter uiteindelijk voor de voeten na een mislukte interceptie van de Spanjaard Eric Garcia. Daarom werd zijn treffer goedgekeurd.

Spelsituatie

Volgens de toenmalige regelgeving creëerde Garcia een nieuwe spelsituatie en was er geen sprake meer van buitenspel. „Een dergelijk doelpunt wordt met de nieuwe regelgeving dit seizoen afgekeurd”, meldt coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond van de KNVB. „Garcia had geen controle over de bal toen hij Mbappé per ongeluk aanspeelde.”

Van Egmond erkent dat het soms best lastig is om vast te stellen wanneer een speler per ongeluk een tegenstander in buitenspelpositie aanspeelt of dat hij gewoon een domme fout maakt en er sprake is van onkunde. „Je hebt een grijs gebied. Je kan dus zaken anders interpreteren. Arbiters, videoscheidsrechters en ook journalisten en commentatoren zullen het niet altijd met elkaar eens zijn. Maar dat gebeurt vaker.”

Van Egmond verwacht niet dat de nieuwe regelgeving in de praktijk erg gaat opvallen. „Ik denk dat het gemiddeld om één of anderhalve spelsituatie in een weekeinde gaat”, zei hij tijdens een bijeenkomst over de rol van de videoscheidsrechter op het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist. Daar werd duidelijk dat de videoscheidsrechter afgelopen seizoen niet zo vaak heeft ingrepen als veel mensen denken. „We hebben 89 ingrepen geteld in 306 duels”, zei Van Egmond. „Er is 20 keer onterecht niet ingegrepen en van die 89 ingrepen waren er negen fout. Negen verschillende clubs zijn daar de dupe van geworden. Ik durf wel te zeggen dat daardoor de competitie niet is beslist.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander nieuws