Beknibbelen op uitgaven kinderen minst populaire bezuinigingsmaatregel, maar gebeurt toch: besparen op kleding, ‘Geen cadeautjes met verjaardag’

De prijzen van de dagelijkse boodschappen zijn omhooggeschoten. © ING Image

Geleen -

Boodschappen, kleding, kapper. Wat is de voorbije periode eigenlijk niet duurder geworden? De gestegen prijzen hakken er behoorlijk in. Twee op de drie Limburgers geeft aan meer moeite te hebben om rond te komen dan een jaar geleden, zo blijkt uit een enquête van Bureau Toponderzoek onder 8000 provinciegenoten in opdracht van De Limburger. Hoe zit dat in de regio Westelijke Mijnstreek?

Rob Willems

‘In hoeverre kunt u in vergelijking met vorig jaar financieel rondkomen?’ In Echt-Susteren en in Stein stelt niet twee op de drie, maar bijna drie op de vier inwoners (74% respectievelijk 72%) ten opzichte van vorig jaar meer moeite te hebben financieel rond te komen. In Beek heeft 67% meer moeite het hoofd boven te houden, in Sittard-Geleen 62%.

Red het net/helemaal niet

‘In hoeverre komen we aan het eind van de maand geld tekort?’ In Beek geeft 13% aan ‘ik red het net niet’ en 7% ‘ik red het helemaal niet’. In Echt-Susteren stelt 16% aan het eind van de maand geld te kort te komen (12% ‘net niet’, 4% ‘helemaal niet’), in Sittard-Geleen 16% (12%/4%) en in Stein 10% (7%/3%).

In het onderzoek heeft Toponderzoek de Limburgers ook gevraagd of ze zijn gaan bezuinigen. 77% van de ondervraagden beantwoordt die vraag positief. Veruit de populairste maatregel om kosten te besparen is zuiniger omgaan met energie, door de thermostaat lager te zetten en korter te douchen. Van alle bezuinigingsmaatregelen is beknibbelen op de uitgaven van de kinderen veruit de minst populaire. Toch heeft 9% van de ruim 8000 deelnemers aan het onderzoek dit moeten doen.

Langer wachten

In Beek ligt dit percentage zelfs op 13%, in Sittard-Geleen op 12% en in Echt-Susteren op 7%. Om welke besparingen op uitgaven voor de kinderen gaat het dan? ‘Schoenen en kleding’, geeft een inwoonster van Beek aan. ‘Minder cadeautjes, ook met verjaardag minder’, schrijft een vrouw uit Echt-Susteren. Een man uit Stein, waar 5% aangeeft te besparen op de uitgaven voor kinderen, benoemt: ‘Langer wachten om iets nieuws te kopen wat kleding betreft’. Een plaatsgenote: ‘Geen cadeautjes met verjaardag’.

Impact van inflatie

Op limburger.nl staan meer artikelen over de impact van de inflatie op Limburgers, waaronder: ‘Zorgen nemen toe: één op de 10 Limburgers heeft moeite het hoofd boven water te houden’ en ‘Limburgers willen woning duurzamer maken, maar hoge kosten zijn forse drempel’.

Klik hier voor de rapportage van de enquête over stijgende prijzen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten