Beknibbelen op uitgaven kinderen minst populaire bezuinigingsmaatregel, maar gebeurt toch: ‘Geen kaartje meer voor verjaardagen en/of examens’

De prijzen van de dagelijkse boodschappen zijn omhooggeschoten. © ING Image

Roermond -

Boodschappen, kleding, kapper. Wat is de voorbije periode eigenlijk niet duurder geworden? De gestegen prijzen hakken er behoorlijk in. Twee op de drie Limburgers geeft aan meer moeite te hebben om rond te komen dan een jaar geleden, zo blijkt uit een enquête van Bureau Toponderzoek onder 8000 provinciegenoten in opdracht van De Limburger. Hoe zit dat in de regio Midden-Limburg?

Rob Willems

‘In hoeverre kunt u in vergelijking met vorig jaar financieel rondkomen?’ In Echt-Susteren en in Maasgouw stelt niet twee op de drie, maar bijna drie op de vier inwoners (74% respectievelijk 71%) ten opzichte van vorig jaar meer moeite te hebben financieel rond te komen. In zowel Leudal als Roerdalen heeft 58% meer moeite het hoofd boven te houden, in Roermond 67%, in Weert 64% en in Nederweert 60%.

Red het net/helemaal niet

‘In hoeverre komen we aan het eind van de maand geld tekort?’ In Roermond geeft 11% aan ‘ik red het net niet’ en 8% ‘ik red het helemaal niet’. In Echt-Susteren stelt 16% aan het eind van de maand geld te kort te komen (12% ‘net niet’, 4% ‘helemaal niet’), in Maasgouw 23% (16%/7%), in Nederweert 19% (6%/13%), in Roerdalen 16% (9%/7%), in Weert 12% (10%/2%) en in Leudal 9% (7%/2%).

In het onderzoek heeft Toponderzoek de Limburgers ook gevraagd of ze zijn gaan bezuinigen. 77% van de ondervraagden beantwoordt die vraag positief. Veruit de populairste maatregel om kosten te besparen is zuiniger omgaan met energie, door de thermostaat lager te zetten en korter te douchen. Van alle bezuinigingsmaatregelen is beknibbelen op de uitgaven van de kinderen veruit de minst populaire. Toch heeft 9% van de ruim 8000 deelnemers aan het onderzoek dit moeten doen.

Kritischer kijken naar uitgaven

In Roermond ligt dit percentage zelfs op 14%, in Weert op 11%, in Roerdalen op 8% en in Echt-Susteren op 7%. Om welke besparingen op uitgaven voor de kinderen gaat het dan? ‘Minder cadeautjes, ook met verjaardag minder’, schrijft een vrouw uit Echt-Susteren. Een vrouw uit Roermond: ‘Kleinkinderen krijgen geen kaartje meer voor verjaardagen en/of examens’, een plaatsgenoot: ‘Sinterklaas lijdt er onder’. Een man uit Leudal, waar 6% aangeeft te besparen op de uitgaven voor kinderen, geeft aan ‘kritischer naar uitgaven te kijken’. Een inwoner uit Roerdalen noteert: ‘Minder speelgoed/cadeaus’. In Maasgouw bezuinigt 6% op uitgaven voor de kinderen, in Nederweert 3%.

Impact van inflatie

Op limburger.nl staan meer artikelen over de impact van de inflatie op Limburgers, waaronder: ‘Zorgen nemen toe: één op de 10 Limburgers heeft moeite het hoofd boven water te houden’ en ‘Limburgers willen woning duurzamer maken, maar hoge kosten zijn forse drempel’.

Klik hier voor de rapportage van de enquête over stijgende prijzen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten