Beknibbelen op uitgaven kinderen minst populaire bezuinigingsmaatregel, maar gebeurt toch: ‘Minder uitjes en minder rapport- en verjaardagsgeld’

De prijzen van de dagelijkse boodschappen zijn omhooggeschoten. © ING Image

Venlo -

Boodschappen, kleding, kapper. Wat is de voorbije periode eigenlijk niet duurder geworden? De gestegen prijzen hakken er behoorlijk in. Twee op de drie Limburgers geeft aan meer moeite te hebben om rond te komen dan een jaar geleden, zo blijkt uit een enquête van Bureau Toponderzoek onder 8000 provinciegenoten in opdracht van De Limburger. Hoe zit dat in de regio Noord-Limburg?

Rob Willems

‘In hoeverre kunt u in vergelijking met vorig jaar financieel rondkomen?’ In Venlo stelt 67% ten opzichte van vorig jaar meer moeite te hebben financieel rond te komen. In zowel Bergen als Mook en Middelaar heeft 60% meer moeite het hoofd boven te houden, in Beesel 63%, in Gennep 59%, in Venray 54% en in Horst aan de Maas 53%.

Red het net/helemaal niet

‘In hoeverre komen we aan het eind van de maand geld tekort?’ In Gennep geeft 12% aan ‘ik red het net niet’ en 6% ‘ik red het helemaal niet’. In Beesel stelt 12% aan het eind van de maand geld te kort te komen (7% ‘net niet’, 5% ‘helemaal niet’), in Mook en Middelaar 12% (10%/2%), in Venlo 11% (9%/2%), in Venray 9% (4%/5%), in Peel en Maas 7% (7%/0%), in Horst aan de Maas 5% (3%/2%) en in Bergen 3% (3%/0%).

In het onderzoek heeft Toponderzoek de Limburgers ook gevraagd of ze zijn gaan bezuinigen. 77% van de ondervraagden beantwoordt die vraag positief. Veruit de populairste maatregel om kosten te besparen is zuiniger omgaan met energie, door de thermostaat lager te zetten en korter te douchen. Van alle bezuinigingsmaatregelen is beknibbelen op de uitgaven van de kinderen veruit de minst populaire. Toch heeft 9% van de ruim 8000 deelnemers aan het onderzoek dit moeten doen.

Speelgoed

In Peel en Maas ligt dit percentage op 11%, in Venray op 10%, in Venlo op 9% en in Horst aan de Maas en in Bergen op 8%. Om welke besparingen op uitgaven voor de kinderen gaat het dan? ‘Cadeautjes’, noteert een vrouw uit Horst aan de Maas. Een vrouw uit Venlo: ‘Minder uitjes’, een plaatsgenoot: ‘Gezamenlijke weekends uitstellen’. Een vrouw uit Venray geeft kleinkinderen minder rapport- en verjaardagsgeld, een inwoner van Horst aan de Maas is gestopt met het uitdelen van vakantiegeld, een vrouw uit Peel en Maas schaft niet zomaar nieuw speelgoed aan. Een plaatsgenoot: ‘Minder leuke dingen, geen ijsjes, geen nieuwe kleding, etc.’. In Mook bezuinigt 5% op uitgaven voor de kinderen, in Gennep 4% en in Beesel 1%.

Impact van inflatie

Op limburger.nl staan meer artikelen over de impact van de inflatie op Limburgers, waaronder: ‘Zorgen nemen toe: één op de 10 Limburgers heeft moeite het hoofd boven water te houden’ en ‘Limburgers willen woning duurzamer maken, maar hoge kosten zijn forse drempel’.

Klik hier voor de rapportage van de enquête over stijgende prijzen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten