Flink gedaalde olieprijs ook te zien bij prijzen aan pomp

 

 © ANP

Amsterdam -

De olieprijzen zijn de afgelopen tijd behoorlijk gedaald.

ANP

Dat komt vooral door zorgen over een mogelijke economische recessie waardoor de olievraag afneemt. Voor deze week ligt de prijs van Amerikaanse olie op koers voor een daling van circa 10 procent. Aan de pomp zijn automobilisten daardoor minder geld kwijt aan brandstof.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) ligt nu onder de 90 dollar. Dat is lager dan voor de Russische invasie van Oekraïne in februari. Op de oliemarkt is er vrees dat een recessie in de Verenigde Staten en Europa de vraag naar olie zal raken, wat druk zet op de prijzen. Eerder dit jaar stegen de olieprijzen juist nog heel hard vanwege de oorlog in Oekraïne, maar sinds medio juni is een daling te zien.

Lees ook: Na Shell ook recordwinsten voor olieconcerns ExxonMobil en Chevron

Recordniveau

Volgens consumentencollectief UnitedConsumers is de adviesprijs voor een liter Euro95 nu 2,240 euro. Dat was donderdag nog 2,252 euro. In juni tikte de adviesprijs voor benzine nog een recordniveau van 2,504 euro aan.

De adviesprijs voor een liter diesel bedraagt nu 2,110 euro. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Doorgaans betalen automobilisten die maximumprijzen alleen langs de snelweg. Bij pompstations elders liggen de prijzen vaak lager.

Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland en Kazachstan gaan de olieproductie in september met 100.000 vaten per dag verhogen, lieten ze eerder deze week weten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws