Onderzoek naar wanpraktijken bij organisatie achter Pukkelpop kan geen misdrijven aantonen

 

 © Hollandse Hoogte / ANP Kippa

Hasselt -

Het opsporingsonderzoek naar mogelijke wanpraktijken bij rechtspersonen achter Pukkelpop is geseponeerd. „Na grondig en doorgedreven onderzoek kon niet worden aangetoond dat er misdrijven werden gepleegd”, zegt perswoordvoerder Dorien Vanderheiden van het Parket Limburg (België).

Marij WyersBron: HBvL

Het vooronderzoek werd vorig najaar opgestart. Aanleiding was een artikel van de satirische website ‘tScheldt waarin sprake was van verduistering en belangenvermenging.

In dat artikel werden grote vraagtekens gezet bij de financiën van The Factory, de organisatie waarmee Mahassine Pukkelpop organiseert. Die startte als vereniging zonder winstoogmerk, maar werd omgevormd tot een besloten vennootschap - een gewone, commerciële vennootschap.

In de jaren voor die omvorming had The Factory een financiële reserve van 7,7 miljoen euro opgebouwd. Dat bedrag mocht enkel aan sociale doelen uitgegeven worden. Ondanks die beperking was de ‘onbeschikbare reserve’ volgens het jongste jaarverslag naar 3,99 miljoen gezakt; 3,7 miljoen euro minder.

Verlies dekken

Of dat bedrag effectief naar sociale doelen was gegaan, zoals de wet voorschrijft, stond niet in de jaarrekening. De website ‘tScheldt meende te weten dat het geld is gebruikt om het verlies te dekken van de Pukkelpop-editie 2020, die door corona niet is doorgegaan.

Een andere beschuldiging in het artikel was de verwevenheid van The Factory met Que Pasa?, een bedrijf dat op naam van de echtgenote van Mahassine staat. Dat is een toeleverancier van het festival, maar ‘tScheldt plaatste vraagtekens bij de geldstromen tussen die twee bedrijven en insinueert dat hier sprake is van belangenvermenging.

De gerechtelijke politie heeft de voorbije maanden uitgezocht of er onregelmatigheden zijn gebeurd. Het financieel opsporingsonderzoek werd recent afgesloten en er konden geen misdrijven worden aangetoond.

Lees ook: Financiën van Pukkelpop al eerder onder vuur: ‘Waarom betalen ze geen deel terug om festival te helpen?’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws