Bestand Gazastrook wordt vooralsnog nageleefd

 © JIM HOLLANDER

Een door Egypte tot stand gebracht staakt-het-vuren in het Gaza-conflict wordt vooralsnog nageleefd.

Redactie

Het Israëlische leger bevestigde maandagochtend dat er sinds het bestand zondagavond geen raketten meer vanuit de Palestijnse Gazastrook richting Israël zijn afgevuurd. Het Israëlische leger heeft ook geen nieuwe doelen in de kuststrook aangevallen. Inmiddels is ook een grensovergang weer open.

Na drie dagen vechten ging de wapenstilstand om 23.30 uur lokale tijd in. Het Israëlische leger had een militaire operatie gelanceerd met luchtaanvallen op de Islamitische Jihad in de Gazastrook, waarbij enkele kopstukken van de beweging werden gedood. Volgens Israëlische informatie plande de extremistische groepering vóór de militaire operatie een aanval met antitankraketten in het grensgebied met de Gazastrook. De confrontatie brak uit na de arrestatie van een extremisten-leider een week geleden op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens het leger vuurden militante Palestijnen als reactie sinds vrijdag meer dan duizend raketten af richting Israëlische steden, tweehonderd raakten de Gazastrook zelf. In de Gazastrook vielen sinds vrijdag 44 doden en 360 gewonden, zo maakte het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid bekend. Onder de doden waren vijftien kinderen en vier vrouwen. De Palestijnen gaven Israël de schuld. Het Israëlische leger benadrukte daarentegen dat jihad-raketten burgerlevens hadden geëist in de Gazastrook.

Elektriciteitscentrale stilgelegd

Enkele uren nadat het bestand was ingegaan, heropende Israël een grenspost in het zuiden van de enclave. Vrachtwagens met brandstof konden daardoor weer de smalle landstrook inrijden. Afgelopen zaterdag moest de enige elektriciteitscentrale in Gaza worden stilgelegd door brandstoftekort. De 2 miljoen inwoners hadden daardoor maar een paar uur elektriciteit per dag. De grensovergangen met Israël waren bijna een week geleden gesloten.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws