Deze serie nieuwe functies voert WhatsApp binnenkort in

 © ANP

Berichtendienst WhatsApp voert binnenkort enkele nieuwe functies in.

Redactie

Gebruikers kunnen binnenkort chatgroepen verlaten zonder dat anderen dat zien. Je krijgt ook meer tijd om een bericht te verwijderen en het wordt mogelijk om zelf te bepalen wie ziet of je ‘online’ bent. Wanneer de nieuwe functies precies worden uitgerold is nog niet bekendgemaakt.

De nieuwe functies zijn een reactie van WhatApp op beschuldigingen over de gebrekkige privacy van de chatdienst. WhatsApp, en bij uitbreiding eigenaar Meta, liggen al langer onder vuur vanwege hun (gebrek aan) beleid om de privacy van gebruikers af te schermen.

Status

Op dit moment krijgen alle groepsleden een melding wanneer een lid de groep verlaat. WhatsApp laat weten dat voortaan alleen beheerders een melding krijgen wanneer iemand een groep verlaat.

Gebruikers kunnen nu ook nog zien wanneer een contact ‘online’ is. Na de uitrol van de nieuwe functies zullen gebruikers kunnen aangeven om hun status al dan niet te delen met bepaalde contacten. Eerder was het al mogelijk om leesbewijzen (de bekende blauwe vinkjes) uit te schakelen, zodat contacten niet kunnen zien of je een bericht hebt gelezen.

Bericht verwijderen

Je krijgt ook meer tijd om een bericht te verwijderen. Dit kan nu ongeveer tot een uur na het plaatsen van de boodschap, maar een bericht weghalen blijft in de toekomst mogelijk tot meer dan twee dagen na het versturen. Handig als je spijt krijgt van een verstuurd bericht.

Lees ook: Instagram gaat veranderen en dat zien veel beroemdheden niet zitten: ‘Maak Insta weer Insta’

Volgens topman Mark Zuckerberg moeten de aanpassingen ervoor zorgen dat berichten „even veilig zijn als een gewoon gesprek tussen twee mensen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Ander Nieuws