Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

Gerhard Schröder is de eerste bondskanselier ooit die zijn privileges ingetrokken zag.  © Getty Images

De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin.

RedactieBron: ANP

De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

Schröder raakte niet alle voordelen kwijt die een voormalige bondskanselier krijgt. Het lid van de Sociaaldemocratische Partij (SPD) moest zijn kantoor in het gebouw van de Bondsdag en zijn personeel daar opgeven, maar hij krijgt nog wel een pensioen en beveiliging. Volgens de advocaat van de 78-jarige was dit een illegale stap van het parlement.

Poetin

Schröder ligt onder vuur, omdat hij na de Russische invasie van Oekraïne weigerde afstand te nemen van Poetin. Dat beschadigde het aanzien van Duitsland, aldus de Bondsdag.

Eerder deze maand besloot de SPD nog dat hij lid mocht blijven van de partij. Kort daarvoor was Schröder in Moskou op bezoek geweest bij Poetin.

De sociaaldemocraat regeerde van 1998 tot 2005 samen met de Groenen. Hij werd later een vooraanstaand lobbyist voor Russische staatsenergiebedrijven zoals Rosneft en Gazprom.

Lees ook: Steinmeier bekritiseert oud-bondskanselier Schröder om Russische zakenrelaties

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws