Waterpeil Gardameer Italië historisch laag,vooral verhuurders van strandstoelen en ligbedden rond het meer de dupe

 © ANP

Rond het schiereiland Sirmione tekent zich een strook kale rotsen af.  © ANP / Associated Press

Garda -

Toeristen bij het populaire Gardameer in Italië moeten deze zomer iets verder lopen voor ze in het – inmiddels warme – water van het meer enigszins verkoeling kunnen zoeken. Door de aanhoudende droogte is het waterpeil in het meer zichtbaar gedaald.

Bron: De Telegraaf

Daardoor is worden grote stroken gebleekte rots zichtbaar op vele meters van de normale waterlijn. Ook stijgt de temperatuur van het water snel in het meer. Het schiereiland Sirmione wordt nu omringd door een halo van witte rotsen.

In noord-Italië is al maanden geen regen van betekenis gevallen en afgelopen winter was er ook weinig sneeuw in de bergen. Belangrijke rivieren (zoals in Italië de Po) hebben dan ook historisch lage waterstanden. Met name de lage waterstand van de Po bedreigt de oogsten van veel Italiaanse boeren. De autoriteiten hebben daarom besloten op gezette tijden water uit de meren de rivier in te laten vloeien en dat heeft gevolgen voor de waterstand in de meren.

Rond het schiereiland Sirmione tekent zich een strook kale rotsen af. © ANP / Associated Press

Het waterpeil kan tot wel twee centimeter per dag dalen, schrijft AP. Het peil zou nu al ruim een meter lager staan dan normaal.

Het redden van de oogsten mag echter ook weer niet ten koste gaan van het bijzonder belangrijke toerisme, betoogt burgemeester Davide Bedinelli: „Ik moet beide beschermen; toerisisme en landbouw.” Het zomertoerisme gaat volgens Bedinelli wel naar wens, ondanks wat afzeggingen van vooral Duitse toeristen, die de Italiaanse hittegolf vermijden.

De belangrijkste slachtoffers nu zijn de verhuurders van strandstoelen en ligbedden rond het meer. De nu kale rotsen bieden toeristen voldoende plek om lekker om een handdoekje te zonnen, in plaats van een dure huurstoel.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws