Remkes: ‘Gesprek met natuurorganisaties was zinvolle exercitie’

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes.  © ANP / ANP

Het gesprek met natuurorganisaties over het stikstofbeleid maandag was „een zinvolle exercitie”, zegt bemiddelaar Johan Remkes. Volgens hem was het overleg in het provinciehuis in Den Bosch bedoeld „om wat scherper ingekleurd te krijgen waar alle partijen in dit debat precies staan”.

RedactieBron: ANP

Het is de tweede bijeenkomst die oud-gouverneur Remkes leidde. Na afloop zei Remkes toen dat er sprake is van een vertrouwenscrisis. „Wat vandaag over tafel ging, was dat er in de ogen van een groot deel van de gespreksdeelnemers sprake is van een natuurcrisis, waar een oplossing voor moet komen met gevoel voor urgentie”, zei Remkes nu. Volgens hem benadrukten de deelnemers ook dat het niet alleen gaat om stikstof, maar dat er meer problemen zijn. „We moeten in Nederland niet de fout maken om boeren nu aanzienlijke investeringen te laten plegen voor de oplossing van het stikstofprobleem als ze misschien over een jaar of vier, vijf weer met heel andere opgaven geconfronteerd worden.”

De natuurorganisaties willen daarom dat het kabinet zo snel mogelijk naar „de mobiliteitssector, inclusief de luchtvaart” en naar de industrie kijkt, vatte Remkes samen. Ook Schiphol en fabrieken zouden moeten inleveren.

Industrie

Klimaatminister Rob Jetten zei na afloop: „We hebben het over de integrale aanpak gehad. We willen ervoor zorgen dat we nu in één keer alle klimaat- en milieuproblemen proberen aan te pakken. De milieuorganisaties hebben goede richtlijnen gegeven en drukten ons op het hart om ook naar industrie en luchtvaart te kijken. Dat deden we natuurlijk al.” Jetten was bij het overleg aanwezig, net als stikstofminister Christianne van der Wal.

Bij het overleg met de boeren waren ook premier Mark Rutte en landbouwminister Henk Staghouwer aanwezig. Zij ontbraken nu. Dat zit de natuurorganisaties niet lekker. „Dit zijn bewindspersonen met een grote verantwoordelijkheid voor het beleid van Nederland. Dat zij er niet bij zijn, helpt natuurlijk niet om het geluid precies daar te krijgen waar het zou moeten zijn”, zegt Bram van Liere van Milieudefensie. Hij wil dat „grote milieuvervuilende bedrijven” ook worden aangepakt.

Moord en brand

Greenpeace-directeur Andy Palmen sprak na afloop van „een pittig gesprek. Wat ik mis is een gevoel van urgentie. Er wordt maar gesproken over plannen maken en naar 2030 toewerken. De natuur staat in 2025 al op omvallen. Ecologen schreeuwen moord en brand, dan moet je nu ingrijpen en dat zie ik gewoon niet bij het kabinet.”

Remkes praat later deze week nog met onder meer banken en supermarkten en volgende week met gemeenten, provincies en waterschappen. Daarna heeft hij een tweede ontmoeting met landbouworganisaties.

Lees ook: Tweede ronde voor Remkes’ gesprekken: na boeren spreekt bemiddelaar met milieuclubs, banken en bedrijfsleven

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws