Drukker op de weg en het spoor door laag water

Schepen kunnen door het lage water steeds minder containers meenemen. © Roger Dohmen

Utrecht -

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor, nu minder binnenvaart mogelijk is door de lage waterstanden in belangrijke rivieren.

ANP

Brancheverenigingen van vervoersbedrijven verwachten tegelijkertijd een groter beroep op het wegtransport. Maar bij beide alternatieven zijn de mogelijkheden beperkt.

„We verwachten dat de komende tijd het omslagpunt komt. Ook in 2018, toen er lange tijd laagwater was, zagen we een significante toename van de vraag naar vervoer per spoor”, zegt een woordvoerder van ProRail. Maar capaciteit is op het spoor altijd beperkt, waarschuwt hij. Daarnaast moeten vervoerders zelf voldoende materieel en personeel hebben om aan de extra vraag te voldoen.

Veertig vrachtwagens

Bij Transport en Logistiek Nederland (TLN) komen ook de eerste signalen binnen van een verschuiving van goederenvervoer via het water naar de weg. „Ik hoorde van een vervoerder dat hij soms extra capaciteit nodig heeft. Die is nu moeilijk te vinden in de binnenvaart, dus probeert hij zijn opdrachten na te komen en dit over de weg te doen”, geeft een woordvoerder aan.

Bij ondernemersorganisatie voor logistiek, evofenedex, komen ook de eerste signalen binnen dat richting Duitsland weer vaker trucks worden ingezet voor goederenvervoer. Maar de binnenvaart is vrijwel onmogelijk te vervangen door vrachtwagens. „Een klein binnenvaartschip vervoert evenveel als veertien vrachtwagens, bij de grootste schepen heb je het over veertig vrachtwagens. Dat maakt het vervoer ook nog veel duurder”, zegt een woordvoerster. De overstap dreigt ook voor meer files te zorgen.

Lees ook: Grote delen van de Rijn zijn onbevaarbaar: ‘Je moet wel vermijden dat de kiel de rivierbodem raakt’

Vechten

Bovendien kampen veel vervoersbedrijven met personeelstekorten. Volgens TLN is het tekort aan vrachtwagenchauffeurs ook nog eens extra groot door de oorlog in Oekraïne, waardoor veel Oekraïense chauffeurs naar hun thuisland zijn gegaan om te vechten.

In de hele transportbranche is de boodschap dat het lage water al bestaande problemen erger maakt. Zo zijn er door het na-ijleffect van corona veel verstoringen in bijvoorbeeld containerhavens. Ook legt de grote vraag naar kolen in Duitsland groot beslag op de beschikbare ruimte.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws