Conceptakkoord gelekt over nieuwe verdeling zorgmiljoenen

De wijkverpleging moet het met bijna een vijfde minder doen. © ANP/HH

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt met zorgpartijen om tot een Integraal Zorgakkoord te komen. In een conceptakkoord staan voorstellen om zorguitgaven te verschuiven, bevestigen bronnen na een bericht op de website Zorgvisie. Het idee is onder meer om 600 miljoen euro weg te halen bij de wijkzorg en zo’n 80 miljoen die bestemd was voor huisartsenzorg elders te investeren.

Redactie

Kabinetsbronnen benadrukken dat het geen bezuinigingen zijn, maar dat de groei van de uitgaven wordt beperkt. Het geld dat bij de sectoren wordt weggehaald, blijft bij de zorg. Bovendien wordt in de wijkverpleging en de huisartsenzorg het beschikbare budget al jaren niet volledig uitgegeven, benadrukken betrokkenen. Daarnaast worden wel afspraken gemaakt om de groei van zorgkosten in te perken.

Garanties

Een woordvoerster van de landelijke huisartsenvereniging LHV bevestigt dat in het zorgakkoord staat dat het budget voor de huisartsenzorg naar beneden bij wordt bijgesteld. „Reden is volgens VWS dat het al een paar jaar zo is dat niet het volledige budget wordt uitgegeven. Dat komt door de zorgverzekeraars. Die laten geld op de plank liggen.” Ze voegt eraan toe dat het huisartsenbudget tegelijkertijd wel stijgt, met in totaal 1,2 miljard in de komende vier jaar. De LHV wil nog wel garanties dat dit geld daadwerkelijk en goed wordt besteed.

Het Integraal Zorgakkoord moet ervoor zorgen dat er voor de gehele sector nieuwe afspraken gemaakt worden. De komende weken wordt nog gesproken over de afspraken. De hoop is dat er in september een akkoord ligt.

Oppositiepartijen reageren uiterst kritisch op de gelekte conceptplannen. PvdA-voorvrouw Attje Kuiken spreekt van „zorgwekkende berichten”. Volgens SP-Kamerlid Maarten Hijink gaat het om een „bezuinigingsakkoord”. „Idioot natuurlijk als je kijkt naar de grote problemen die er nu al zijn”, aldus de socialist.

Lees ook: Venloos stel in bijstand verdient zakcentje bij met verkoop van nagemaakte Puma’s

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws