Gratis bevolkingsonderzoek borstkanker in gemeente Bergen

 © ING Image.

Bergen -

Vrouwen van vijftig tot en met 75 jaar uit de gemeente Bergen (postcodes 5851, 5853 en 5854) worden uitgenodigd voor het gratis bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Het onderzoekscentrum is van eind augustus tot eind september te vinden bij het gemeentehuis aan Raadhuisstraat 2 in Nieuw Bergen.

Lees ook: Voetbalster Lewerissa overwint kanker na hevige strijd: ‘Toen ik mijn broer met betraande ogen facetimede, dacht hij: shit, dit is niet goed’

Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan vijftig jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Hierdoor overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1.075 minder vrouwen aan borstkanker. Bij het onderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt.

Corona

Er zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de coronarichtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden uitgevoerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later

Door een landelijk tekort aan screeningslaboranten is het niet mogelijk om vrouwen tweejaarlijks uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek. Deze vertraging is door de coronapandemie nog groter geworden. Daarom wordt de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk verlengd naar maximaal drie jaar. Wanneer voldoende medewerkers zijn opgeleid, kunnen vrouwen weer iedere twee jaar worden uitgenodigd.

Klik hier voor meer informatie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Bergen
  1. De artikels worden geladen...

Gemeenteberichten