TERUGLEZEN | ‘Zes doden bij Russische raketaanval op Charkov’

Oekraïense strijdkrachten: hier rijdt Russische tank op mijn. © Facebook

De oorlog in Oekraïne duurt nu bijna zes maanden en is tienduizenden dodelijke slachtoffers verder. Aan het front ontstaat meer en meer een patstelling. De verliezen aan beide kanten zijn groot. Rusland zoekt naarstig naar verse mankrachten. Volg de laatste ontwikkelingen in Oekraïne hier.

Redactie
 • Zes doden bij Russische raketaanval op Charkov: 'Cynische aanval op burgers'
  Bij een raketaanval op de Oekraïense stad Charkov zijn woensdagavond zeker zes doden gevallen, melden lokale autoriteiten. De raketten zouden zijn ingeslagen op gebouwen in de woonwijk Saltivskyi. 
  Op onbevestigde beelden is te zien dat meerdere gebouwen in brand staan. Brandweerlieden bestrijden de vuurzee. Bij de aanval vielen ook zestien gewonden. 
  De Oekraïense president Volodomir Zelenski reageerde furieus op de aanval. "Dit is een cynische aanval op burgers, zonder enige rechtvaardiging. Het toont de machteloosheid van Rusland. Wij zullen dit nooit vergeven en zullen deze aanval wreken", aldus Zelenski via Telegram. 
 • Kievs boksende burgemeester gaat scheiden

  Hij is samen met zijn goede vriend, president Volodimir Zelenski, de held van Oekraïne en als burgemeester van Kiev een van de leiders van het verzet tegen de Russen. Eerder was Vitali Klitschko (51), net als zijn broer Wladimir, wereldkampioen zwaargewicht boksen, maar nu hangt hij even in de touwen!
 • Eerste VN-schip met Oekraïens graan vertrokken naar Afrika

  Het eerste door de VN gecharterde humanitaire schip met Oekraïens graan heeft dinsdag de zuidelijke Oekraïense haven Pivdenny verlaten. Aan boord is zowat 23.000 ton graan bestemd voor Afrika, aldus het Oekraïense ministerie van Infrastructuur.

  “Het schip Brave Commander met graan voor Afrika heeft de haven van Pivdenny verlaten. Vanmorgen is het vrachtschip vertrokken naar de haven van Djibouti, waar het voedsel bij aankomst zal worden geleverd aan consumenten in Ethiopië”, aldus het ministerie op Telegram. 

  De Oekraïense minister van Infrastructuur, Oleksandr Kubrakov, zei verder dat hij hoopt dat er snel “nog twee of drie” dergelijke schepen kunnen vertrekken. 

  Het gaat om de eerste humanitaire zending van voedselhulp die Oekraïne verlaat sinds de door de VN tot stand gebrachte overeenkomsten over de uitvoer van Oekraïens graan, die in juli door Kiev en Moskou werden ondertekend.

 • Zelenski: blijf weg van militaire faciliteiten in bezet gebied

  Oekraïners in door Rusland bezet gebied zouden zo veel mogelijk uit de buurt moeten blijven van militaire faciliteiten. De Oekraïense president Volodimir Zelenski riep zijn landgenoten daartoe op en noemde daarbij ook de mensen op de Krim. Op dit door Rusland geannexeerde schiereiland waren dinsdag explosies en een brand, onder meer bij een Russisch munitiedepot.

  Zelenski hoopt het aantal burgerdoden te kunnen beperken als mensen de plekken mijden die van militair belang zijn. "Hoe minder kansen de bezetters krijgen om kwaad te doen en Oekraïners te doden, des te sneller kunnen we deze oorlog beëindigen en ons land bevrijden."

  Volgens Rusland waren de ontploffingen dinsdag het gevolg van Oekraïense sabotage. Vorige week waren er ook al meerdere explosies op een militair vliegveld op de Krim, vermoedelijk door een Oekraïense raketaanval. Volgens het Russische ministerie van Defensie zou toen munitie per ongeluk zijn ontploft.

  Zelenski heeft niet bevestigd dat het Oekraïense leger verantwoordelijk is voor de twee incidenten, maar bestuurders hebben gesuggereerd dat de strategie nu is om de Russische militaire aanvoerlijnen te vernietigen. Zelenski's stafchef Andriy Yermak had het op Twitter over "demilitarisatie", verwijzend naar Ruslands argument om de invasie in Oekraïne te beginnen. Door de aanval van dinsdag lag een groot deel van het treinverkeer op de Krim stil. Het schiereiland is een belangrijke route voor de bevoorrading van de zuidelijke Russische troepen.

 • Oekraïense strijdkrachten: hier rijdt Russische tank op mijn

  TelegraafEen video waarop te zien zou zijn dat een tank op een mijn rijdt gaat momenteel rond op social media. Oekraïense strijdkrachten melden dat het gaat om een Russische variant.
 • 'Nieuwe commandant Russische Zwarte Zee-vloot'
  De commandant van de Russische vloot in de Zwarte Zee is vervangen, melden Russische staatsmedia. Als het nieuws wordt bevestigd, gaat het om het hoogste militaire ontslag sinds de Russische invasie in Oekraïne, bijna zes maanden geleden.
  Igor Osipov heeft plaats moeten maken voor Viktor Sokolov als baas van de vloot die is gestationeerd in de van Oekraïne afgepakte Krim. De wisseling komt na een reeks explosies op het schiereiland, waarbij militaire bases werden beschadigd. In het begin van de oorlog zonk al het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot, de Moskva.
  Sokolov zou inmiddels al zijn voorgesteld aan de militaire raad van de vloot in de haven van Sebastopol. Een bron van het Russische persbureau RIA benadrukt dat het "normaal" is dat de benoeming niet publiekelijk wordt aangekondigd op een moment dat Rusland bezig is met wat het zijn speciale militaire operatie in Oekraïne noemt.
 • Rusland arresteert zes islamisten op de Krim

  De Russische autoriteiten op de Krim hebben woensdag bekendgemaakt dat ze een islamitische terroristische cel hebben ontmanteld. Er is geen direct verband met de explosies en de brand van dinsdag, maar van de zes verdachten zou een deel zijn opgepakt in de stad Dzjankoj, waar het brandende munitiedepot stond.

  Ze zouden aangesloten zijn bij Hizb ut-Tahrir, een organisatie die in Rusland als terroristisch is aangemerkt. De autoriteiten hebben niets losgelaten over de directe reden van de arrestatie. Sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 zijn meerdere islamitische Krimtataren veroordeeld voor lidmaatschap van dezelfde organisatie. Hun acties zouden gecoördineerd worden vanaf het Oekraïense vasteland.

  Rusland zei eerder over de ontploffingen van dinsdag dat die het gevolg waren van "sabotage". Daarbij raakte niet alleen een munitiedepot beschadigd, maar ook hoogspanningslijnen, spoorlijnen, elektriciteitscentrales en gebouwen met woningen.

  Oekraïne heeft de verantwoordelijkheid daarvoor ontkend noch bevestigd, net als een week eerder. Toen vonden er ook al explosies plaats op een militaire vliegbasis op de Krim, vermoedelijk door een Oekraïense raketaanval. Rusland sprak toen over munitie die per ongeluk afging. Oekraïense bestuurders hebben wel gesuggereerd dat het nu strategie is om Russische militaire aanvoerlijnen te vernietigen. Door de aanval van dinsdag lag een groot deel van het treinverkeer op de Krim stil. Het schiereiland is een belangrijke route voor de bevoorrading van de zuidelijke Russische troepen.

 • VN-chef arriveert in Lviv voor overleg met Zelenski en Erdogan

  VN-chef António Guterres is woensdag aangekomen in de West-Oekraïense stad Lviv. Hij praat daar donderdag met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de graandeal, beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja en een politieke oplossing voor de oorlog in Oekraïne.

  De vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland begonnen kort na het uitbreken van de oorlog, maar liggen inmiddels al maanden stil. De landen geven daar elkaar de schuld van, net als van de beschietingen bij de kerncentrale. Hoewel ze niet praten over vrede, zijn in juli met hulp van de VN en Turkije wel afspraken gemaakt over de hervatting van de export van Oekraïens graan over zee.

  Het overleg in Lviv staat vanaf 14.00 uur gepland. De secretaris-generaal reist vrijdag door naar de havenstad Odessa en bezoekt zaterdag de Turkse stad Istanbul voordat hij terugkeert naar het VN-hoofdkantoor in New York. In Istanbul houden Russische, Oekraïense en Turkse functionarissen samen met VN-personeel toezicht op de uitvoering van de graandeal.

 • Nederlandse militairen versterken in recordtempo oostflank NAVO-gebied na invasie Oekraïne

  TelegraafAan de oostkant van fort Europa stampen Nederlandse militairen in recordtempo nieuwe verdedigingswerken tegen Rusland uit de grond. Het is ons grootste militaire bouwproject in jaren. Die klus is een regelrecht gevolg van de invasie in Oekraïne, zegt defensieminister Ollongren, die woensdag de troepen inspecteerde in Roemenië.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws