Jos Verstappen verrast met tiende tijd in WK-rally in Ieper: ‘Dit is als een huwelijk’

Jos Verstappen tussen de velden in de Westhoek. © ISOPIX

Ieper -

Jos Verstappen is in Ieper bezig aan zijn eerste WK-rally. De gewezen F1-piloot, tevens vader van wereldkampioen Max Verstappen, staat na de eerste halve dag 29ste. Maar de Limburger sloot de ochtend wel af met de tiende tijd op KP4.

Marc Cornelissen

Verstappen Sr, een rookie op zijn 50ste, was de eerste om zijn tiende tijd algemeen te relativeren. „Leuk, maar het zegt niet zoveel. Het had goed geregend en de baan was aan het opdrogen. Daardoor was ik sneller dan vele anderen die meer regen hebben gehad. Stéphane Lefebvre (leider in de WRC2-klasse waarin Verstappen rijdt, red.) is mijn teammaat en daar ben ik nog heel ver van verwijderd”, gaf Verstappen toe. „Maar de tijden zijn ook niet zo belangrijk voor mij. Ik heb weer veel geleerd. Hoe meer tijd mijn navigator en ik samen doorbrengen in de auto, hoe beter het gaat. Het is zoals in een huwelijk: je gaat elkaar steeds beter begrijpen. Het moeilijkst zijn de snelle bochten waarin je niet ziet waar je heen moet. Dan ben je puur op je navigator aangewezen.”

Ieper is ook voor de ervaren WK-toppers geen gemakkelijke rally. Smalle wegjes, verschillend asfalt met telkens verschillende grip, en altijd grachten in de buurt die elk foutje afstraffen. Zoals WK-leider Kalle Rovanpera ondervond: hij kwam even met een wiel naast de baan en rolde een wei in. De Fin had in Ieper al wereldkampioen kunnen worden, maar zal nog even moeten wachten.

Verstappen: „Dit zijn absoluut de moeilijkste proef die ik gereden heb. Bovendien lag het er nat bij. Ik had wel een testdag gedaan in de regen, maar dat was met regenbanden. Met slicks op een nat wegdek is toch heel anders. Je blokkeert al gauw een wiel. Dit is een van de moeilijkste rally’s van Europa, en nog maar de vijfde sinds mijn debuut in februari. Net daarom is het geweldig belangrijk dat we deze wedstrijd uitrijden en drie dagen met elkaar kunnen samenwerken.”

Na de ochtendlus was de leiding in handen van Elfyn Evans (Toyota) met 2 seconden voor Ott Tanak (Hyundai). Dan volgde thuisidool Thierry Neuville (Hyundai), die in KP1 tien seconden verloren had met een kleine schuiver en daarna KP2 won.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws