Razzouki hintte op aanslag Van den Heuvel

De opgepakte Razzouki in Medellin. © ANP / AFP

Saïd Razzouki – volgens justitie de rechterhand van Ridouan Taghi – uitte via een pgp-telefoon vanuit zijn cel in Colombia ernstige bedreigingen tegen misdaadverslaggever John van den Heuvel van De Telegraaf.

Redactie

Dat blijkt uit recente processen-verbaal, die vorige week aan het Marengo-dossier zijn toegevoegd. De pgp-telefoon werd twee jaar geleden gevonden in de cel van Razzouki, die in Colombia was opgespoord en gearresteerd.

Het Nederlands Forensische Instituut slaagde er pas onlangs in de telefoon te kraken en stuitte in het geheugen op een conversatie tussen Razzouki en een medeverdachte over een vermeende samenwerking tussen Van den Heuvel en kroongetuige Nabil B.

Razzouki zegt in een conversatie dan onder meer over Van den Heuvel: „Daarom die hond John moet boeten. Hij denkt dat hij nu veilig is. Ik hoop dat hij meer beweegt (…). Ja broer, echt een vieze hond maar moet gewoon hard aanpakken. Hoop dat ik wat jaren hier nog ben dan kunnen we ook goed jagen want is te lang stil.”

Van den Heuvel is vorige week door politie en Openbaar Ministerie geïnformeerd over de conversatie, die er volgens justitie mogelijk op duidt dat Razzouki met ‘die John moet boeten’ hint op een moordaanslag. Razzouki hoopte kennelijk nog langer in Colombia te blijven zodat hij van daaruit beter kon ‘jagen’ op Van den Heuvel.

‘Illegale activiteiten vanuit cel’

Van den Heuvel over de dreigende berichten: „Dit verbaast me niet. Het is het zoveelste bewijs dat sommige verdachten in de Marengo-zaak ook vanuit de cel bezig blijven met illegale activiteiten. Ik ben blij met een goede bescherming door de DKDB, maar helaas is het niet alleen vanuit Colombia maar ook vanuit Nederlandse gevangenissen gewoon mogelijk om criminele activiteiten voort te zetten. Het is overigens compleet onzin dat ik met Nabil B. of met een ‘alliantie’ samenwerkte. Het geeft alleen maar het paranoïde en criminele denkpatroon van sommige criminelen aan.”

De Telegraaf onthulde in september 2020 dat de pgp-telefoons en twee gewone toestellen kort daarvoor in de Colombiaanse cel van Razzouki waren gevonden. De hoofdverdachte in het Marengoproces werd in december 2021 uitgeleverd aan Nederland. Razzouki werd op 7 februari 2020 gearresteerd na een klopjacht van een speciaal team van de Colombiaanse politie. Undercoveragenten vonden hem na een maandenlange operatie op een schuiladres in de cocaïne-hoofdstad van Colombia, Medellín.

Na zijn overlevering werd Razzouki in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught geplaatst. Daar verblijft hij nog altijd. In Vught zitten inmiddels veel meer kopstukken van de mocromaffia gevangen. Een van hen is Ridouan Taghi die door het OM wordt verdacht van het beramen van ernstige misdrijven en een ontsnapping vanuit de EBI. Hij communiceerde met een neef, die advocaat is. Zo konden de twee maandenlang met elkaar communiceren omdat de conversaties tussen een advocaat en een cliënt niet mogen worden afgeluisterd.

Lees ook: ‘Taghi gaf vanuit EBI opdracht om eigen zwager lesje te leren’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws