RIVM waarschuwt voor smog in Limburg

 © Getty Images

Door smog kan de luchtkwaliteit donderdag vanaf de namiddag slecht worden in Limburg en Noord-Brabant.

Redactie

Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). „Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hier last van hebben.” Het advies aan mensen die bijvoorbeeld astma of andere luchtwegaandoeningen hebben is binnenblijven en niet te veel zware lichamelijke inspanningen verrichten.

Ook kinderen en ouderen kunnen gevoeliger zijn voor smog. Door het inademen van vieze lucht kunnen mensen onder meer last krijgen van een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie, somt het RIVM op. „Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.”

Lees ook: Limburg boekt hitterecord: heetste 24 augustus ooit gemeten in Arcen

De smog ontstaat door hoge ozonconcentraties in de lucht. Die ontstaan vooral op zonnige dagen met weinig wind. Vervuilende stoffen als stikstofoxiden worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten