Ruim 30 graden in Arcen: tweede regionale hittegolf van dit jaar een feit

 © ANP / ANP

Arcen -

Om 12.00 uur werd het in Arcen, Deelen (Gelderland) en Volkel (Brabant) met 30 graden donderdag tropisch warm, zo meldt Weeronline. De tweede regionale hittegolf van dit jaar is daarmee een feit.

Redactie

Ook in Twente komt het donderdagmiddag tot een hittegolf: volgens het weerbureau is het slechts een kwestie van tijd voordat het ook op deze plaats 30 graden of warmer wordt. In het Gelderse Hupsel is geen sprake van de tweede hittegolf, maar van een aanhoudende hittegolf; die duurt inmiddels al achttien dagen, waarvan er negen tropisch verliepen. Waarschijnlijk is vrijdag de laatste dag van deze hittegolf, aangezien het kwik zaterdag mogelijk de 25 graden niet weet aan te tikken.

Arcen koploper

Met de huidige regionale hittegolf erbij telt Arcen deze eeuw in totaal 27 hittegolven en de Limburgse plaats is hiermee koploper in de lijst met hittegolven. In de kustprovincies komen er sinds 2000 een stuk minder hittegolven voor, zo waren het er in Amsterdam en Rotterdam slechts zeven. De langste regionale hittegolf duurde 29 dagen en vond in 2018 in Hupsel en Twente plaats.

Lees ook: Neerslagtekort overstijgt dat van 2018

Voor een hittegolf moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden of meer zijn, waarvan drie dagen 30 graden of warmer zijn. De eerste landelijke hittegolf van 2022 duurde acht dagen en was van 9 augustus tot en met 16 augustus. Dit was tevens de eerste hittegolf in twee jaar tijd.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting in Limburg

Meest gelezen

Gemeenteberichten