Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Utrecht-coach Henk Fraser wil dat er harder wordt opgetreden tegen oerwoudgeluiden

Na de 0-2 van Brobbey (l) werden er oerwoudgeluiden gemaakt richting de Ajax-spits. © Getty Images

Utrecht -

Een aantal zich FC Utrecht-supporters noemende mensen heeft de club uit de domstad de slechtst denkbare dienst bewezen. Het duel met Ajax werd ontsierd door walgelijke apengeluiden, nadat Brian Brobbey op slag van rust de 0-2 had gemaakt. „Dit is verschrikkelijk”, zei Alfred Schreuder.

Mike Verweij

„Beide teams hebben donkere jongens op het veld staan, waar we ontzettend trots op zijn. Als het goed hoorbaar was geweest, hadden we misschien van het veld moeten stappen, want er zijn veel belangrijkere dingen dan voetbal. Dat het respect van bepaalde mensen zó laag is, hoort niet.”

In gesprek met ESPN zei Brobbey de geluiden zelf niet te hebben gehoord. „Na de wedstrijd stuurde mijn broer me een berichtje op mijn telefoon dat dit was gebeurd”, aldus de maker van de 0-2, die niet te veel woorden aan de racistische spreekkoren wilde vuilmaken. „Het doet me niet zoveel. Geen probleem. Misschien krijgen ze een boete, maar mij boeit het niet zoveel. Ik trek me er niet zo veel van aan. Ze mogen lekker praten, uiteindelijk hebben wij gewonnen en zij verloren.”

FC Utrecht-trainer Henk Fraser, van Surinaamse afkomst, vindt de houding van Brobbey goed. „Ik ben blij dat hij er zo over denkt, want het is ook precies hoe ik in het leven sta. Als iemand voor mij apengeluiden maakt, kijk ik hem aan en lach ik hem keihard in zijn gezicht uit. Hoe kun je als volwassene apengeluiden maken? Dat is toch lachwekkend? Niet van deze tijd. Die mensen, bij wie racisme in hun hart zit, moeten hulp zoeken. Ik zal net als Brian doorgaan met mijn werk, me niet laten afleiden en zéker niet om mijn kleur. Daar ben ik trots op.”

Hij vindt wél dat er keihard moet worden opgetreden tegen racisme. „Ik vind het frustrerend dat – niet alleen in het stadion, ook in de maatschappij – mensen hiermee wegkomen.”

Algemeen directeur Thijs van Es van FC Utrecht zegt er alles aan te doen om de daders op te sporen. „De individuen die dingen hebben geroepen, hebben we in beeld. Daar gaan we achteraan. We hebben de camera’s om die personen in het zicht te krijgen. Dit kan natuurlijk niet. Het is schandalig, ik ben zeer teleurgesteld.”

Fraser vreest dat het bij een taakstraf zal blijven. „Wat zijn de consequenties. Justitie gaat de strafmaat bepalen. Ik heb het gevoel dat ze de mensen er wel uitpikken, maar dan is het één keer langs het politiebureau komen, een taakstraf en weer klaar …”

De wedstrijd werd ook nog even ontbroken nadat er vlakbij Ajax-doelman Remko Pasveer een vuurwerkbom ontplofte. De dader -een 28-jarige man uit Utrecht- in volgens Van Es aangehouden.

Lees ook